Dekstroza (aka glukoza) je jednostavni tip ugljikohidrata sa jako visokim glikemijskim indeksom (GI) i veoma brzom apsorbcijom, stoga je bodybuilderi i ostali sportaši koriste neposredno poslije treninga kao PWM, jer podiže inzulin (a on nosi aminokiseline u mišićne ćelije), kao i za zamjenu glikogena u mišićnim ćelijama koji je potrošen tokom treninga.
Dekstroza ima visok GI, točnije 137, a corn flakes 119. Zašto spominjemo ove brojke i glikemijski indeks? Glikemijski indeks mjeri stopu brzine kojom ugljikohidrati ulaze u krvotok. Što je veći glikemijski indeks ugljikohidrata, utoliko se i oni brže apsorbiraju.
Kada i u kojim količinama unositi dekstrozu?
U većini slučajeva uzimanje ugljikohidrata sa visokim GI je loša ideja. Ugljikohidrati sa visokim GI u jednom trenutku daju previše energije našem tijelu. Ako tijelo ne treba tu energiju, ono će je taložiti u vidu masti. Međutim bodybuilderi i sportaši mogu ostvariti benefite konzumirajući dekstrozu neposredno poslije treninga, uzimajući je kao PWM (Post Workout Meal - obrok poslije treninga), koji predstavlja otopinu whey proteina i dekstroze. Studije su pokazale da je optimalna količina dekstroze za podizanje inzulina između 50 i 75 grama. Mada količina ovisi od intenziteta treninga i mišićne mase koju imate. Inzulinski šiljak koji je uzrokovan unosom dekstroze će nositi proteine i ostale nutrijente u mišićne ćelije i to veoma brzo, a to je ono što nam je potrebno.
Za osobe koje ne vježbaju ili nisu sportaši, dekstroza je obično potpuno bez koristi i ne bi je trebali koristiti kao izvor energije i slično. Naravno, i poslije LI cardio aktivnosti nema potrebe da odmah u svoj shaker miješate whey i dekstorzu, već pojdite kruti obrok bogat proteinima i ugljikohidratima.
Netolerancija na dekstrozu
Moguća je kod nekih ljudi, efektira se u vidu masne kože i akni.
Zamjena za dekstrozu u vidu hrane u vrijeme PWM-a?
Kap prvi izbor mogu poslužiti suhe grođžice ili sve što ima visok GI, poput bijelog kruha s marmeladom, corn flaks...
Fruktoza ili voćni šećer, iako je prosti šećer, nije dobar izbor glukoza, tako da se na nju ne možete osloniti. Fruktoza mnogo sporije dolazi u crijeva nego glukoza.
Ukoliko su glikogenske rezerve u mišićima pune, a unijeli ste fruktozu, u tom slučaju ona se može pretvoriti u masti.
izvor:body.ba
Koristite li dekstrozu poslije treninga, u kojoj količini i gdje ju kupujete? Da li ste našli adekvatnu zamjenu za dekstrozu ako ju ne pijete u PWM obliku?
Dekstroza ima visok GI, točnije 137, a corn flakes 119. Zašto spominjemo ove brojke i glikemijski indeks? Glikemijski indeks mjeri stopu brzine kojom ugljikohidrati ulaze u krvotok. Što je veći glikemijski indeks ugljikohidrata, utoliko se i oni brže apsorbiraju.
Kada i u kojim količinama unositi dekstrozu?
U većini slučajeva uzimanje ugljikohidrata sa visokim GI je loša ideja. Ugljikohidrati sa visokim GI u jednom trenutku daju previše energije našem tijelu. Ako tijelo ne treba tu energiju, ono će je taložiti u vidu masti. Međutim bodybuilderi i sportaši mogu ostvariti benefite konzumirajući dekstrozu neposredno poslije treninga, uzimajući je kao PWM (Post Workout Meal - obrok poslije treninga), koji predstavlja otopinu whey proteina i dekstroze. Studije su pokazale da je optimalna količina dekstroze za podizanje inzulina između 50 i 75 grama. Mada količina ovisi od intenziteta treninga i mišićne mase koju imate. Inzulinski šiljak koji je uzrokovan unosom dekstroze će nositi proteine i ostale nutrijente u mišićne ćelije i to veoma brzo, a to je ono što nam je potrebno.
Za osobe koje ne vježbaju ili nisu sportaši, dekstroza je obično potpuno bez koristi i ne bi je trebali koristiti kao izvor energije i slično. Naravno, i poslije LI cardio aktivnosti nema potrebe da odmah u svoj shaker miješate whey i dekstorzu, već pojdite kruti obrok bogat proteinima i ugljikohidratima.
Netolerancija na dekstrozu
Moguća je kod nekih ljudi, efektira se u vidu masne kože i akni.
Zamjena za dekstrozu u vidu hrane u vrijeme PWM-a?
Kap prvi izbor mogu poslužiti suhe grođžice ili sve što ima visok GI, poput bijelog kruha s marmeladom, corn flaks...
Fruktoza ili voćni šećer, iako je prosti šećer, nije dobar izbor glukoza, tako da se na nju ne možete osloniti. Fruktoza mnogo sporije dolazi u crijeva nego glukoza.
Ukoliko su glikogenske rezerve u mišićima pune, a unijeli ste fruktozu, u tom slučaju ona se može pretvoriti u masti.
izvor:body.ba
Koristite li dekstrozu poslije treninga, u kojoj količini i gdje ju kupujete? Da li ste našli adekvatnu zamjenu za dekstrozu ako ju ne pijete u PWM obliku?
Objavljeno 22.01.2011.
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!
Ostali postovi
Postoji1komentara na ovu temu
Komentiraj ovu temu
Samo registrirani korisnici mogu ostavljati komentare. Registracija je besplatna.
Registracija