Često dobijem upite kako ispeći keks što sličniji klasičnim prhkim keksima, ali da je ipak od nekog drugog brašna, a ne uobičajenog bijelog. Ovo je jedan od meni najdražih keksa, od graham i zobenog brašna. Bitno je da imate fino zobeno brašno, inače nećete dobiti strukturu prhkog keksa.
Pripremite, za 40ak keksa:
250g graham brašna
250g zobenog brašna
1 prašak za pecivo
pola žličice mljevene vanilije
pola žličice cimeta
50g nasjeckanih brusnica
50g nasjeckanih lješnjaka
125g kokosovog ili smeđeg šećera
1 jaje
80-100ml mlijeka
200g maslaca
Pomiješajte brašna, prašak za pecivo, vaniliju i cimet. Dodajte šećer, nasjeckanu brusnicu i lješnjake. Rukama umiješajte omekšali maslac narezan na kockice. Istucite jaje s mlijekom i zamijesite tijesto. Zamotajte u prozirnu foliju i stavite na 20ak minuta u hladnjak. Zagrijte pećnicu na 180C.
Tijesto možete razvaljati i izrezivati kalupima, ali možete odvajati kuglice tijesta i spljoštiti ih pa ćete dobiti keksiće poput mojih na slikama.
Pecite 15ak minuta. Ostavite kekse na tepsiji da se hlade, zatim spremite u limenu kutiju.
Objavljeno 24.05.2017.