Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu
Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:
Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)
Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!
Ekskluzivna ponuda
Iskoristi priliku za 50% popusta na 14-dnevni jelovnik za mršavljenje s receptima. Ograničena količina i broj dana!
Salate, bez obzira od čega se sastojale gotovo uvijek imaju jedan zajednički sastojak: ocat! Osim što salati daje dodatan okus, ocat zbog svoje kiselosti pomaže probavi i ima niz zdravstvenih prednosti. Studija objavljena 2006. godine u British Journal of Nutrition potvrdila je da octena kiselina značajno smanjuje udio kolesterola i triacilglicerola u krvi, a utječe i na snižavanje krvnog tlaka. U našim kuhinjama najčešće susrećemo ova tri octa: jabučni ocat, vinski ocat i aceto balsamico (balzamični ocat). Koji od njih je nutritivno najbolji i koji preporučujemo da budu dio vaše svakodnevne prehrane pročitajte u nastavku teksta.
Vinski ocat
Za vinski ocat je zabilježeno da se koristio i 5000 godina pr.Kr. u Babilonskom carstvu za liječenje upala, oteklina i kašlja, te se od tada koristi u narodnoj medicini.
Vinski ocat koristi se od davnina za pomoć kod proširenih vena, glavobolje, prehlade, mučnina, vraća apetiti i kontrolira imunološki sustav, te izbacuje štetne otrove iz organizma. Iako se najviše koristi kao začin ili dodatak jelima i salatama, sve se više prepoznaju njegovi zdravstveni benefiti: ubrzava topljenje masti u tijelu do 10% - znatno više od drugih preparata za mršavljenje, regulira razinu šećera u krvi, te smanjuje opasnost od razvoja srčanih oboljenja regenerira kosu i liječi štucavicu. Uz to, resveratrol iz vina je povezan sa smanjenjem rizika od nastanka karcinoma, a polifenoli su antioksidansi koji imaju pozitivne učinke u borbi protiv slobodnih radikala, krivaca za razvoj niza bolesti.
U kućanstvu, ocat se koristi za čišćenje kao dezinficijens jer ima snažno antimikrobsko djelovanje, a pokazao se i kao dobar odstranjivač vodenog kamenca i tvrdokornih mrlja. Osim toga, uklanja neugodne mirise, suzbija korov, te razgrađuje hrđu.
Jabučni ocat
Jabučni ocat se koristi, osim za prehranu, u medicini već preko 10.000 godina. Jabučni ocat nastaje iz soka prešanih jabuka kojemu se dodaju kvaščeve gljivice i šećer (iako ne trebaju, proces može otpočeti i prirodno). Nakon toga se dodaju i bakterije koje fermentiraju alkohol i pretvaraju ga u octenu kiselinu, najvažniju aktivnu komponentu octa.
Tradicionalno se jabučni ocat koristi za dezinfekciju, tretiranje gljivičnih oboljenja te infekcija ušiju. Osim toga, koristi ga se i kao konzervans za hranu, a istraživanja pokazuju da sprječava rast i širenje bakterija (posebno E.coli) u hrani.
Na dugoj listi boljki kojima pomaže, uz artritis, osteoporozu, visok kolesterol, nizak krvni tlak, smjestio se i kao sredstvo koje potpomaže probavu i regulira tjelesnu težinu. Naime, ocat produljuje osjećaj sitosti pa potiče ljude da unesu manje hrane u danu, što može uzrokovati gubitak kilograma.
Osim toga, smatra se da jabučni ocat snižava glikemijski indeks namirnica, poboljšava osjetljivost na inzulin i omogućava kontrolu dijabetesa tipa 2. Naime, jabučni ocat poboljšava osjetljivost na inzulin nakon obroka bogatog ugljikohidratima za čak 20-35% te značajno snižava razinu glukoze u krvi.
Aceto balsamico (balzamični ocat)
Aceto balsamico (balzamični ocat) se tradicionalno proizvodi u talijanskoj Modeni, a radi se iz koncentriranog mošta bijelog grožđa sorte Trebiano. Proizvod je tamne boje i bogatog okusa, dobiven dugim stajanjem, u drvenim bačvama, neki čak i po 100 godina što značajno podiže cijenu ovoga octa. Za razliku od ostalih vrsta octa gušći je i viskozniji, time s pravom nosi ime jednog od najcjenjenijih i najskupljih octeva. Prema studiji iz 2006. godine objavljenoj u Medscape General Medicine aceto balsamico sprječava nakupine plaka u krvnim žilama te razvoj arterioskleroze. Zbog toga, balzamični ocat održava razinu krvnog tlaka. Usto, polifenoli u acetu limitiraju sposobnost LDL "lošeg" kolesterola da oksidira čime se smanjuje šteta koju ovaj kolesterol može napraviti u stanicama.
Ako promotrimo usporednu tablicu nutritivnih vrijednosti tri promatrana octa, vidjet ćemo značajne razlike između jabučnog i vinskog octa s jedne strane i balzamičnog s druge:
Jabučni ocat |
Vinski ocat |
Balzamični ocat |
|
U 100 g |
|||
Kalorije |
22 kcal |
19 kcal |
88 kcal |
Ukupno masti |
0 g |
0 g |
0 g |
Ukupno ugljikohidrati |
0,9 g |
0,3g |
17 g |
Proteini |
0 g |
0 g |
0,5 g |
Sol |
5 mg |
8 mg |
23 mg |
Šećer |
0,4 g |
0 g |
15 g |
Kalij |
73 mg |
39 mg |
112 mg |
Kalcij |
7 mg |
6 mg |
27 mg |
Željezo |
0,2 mg |
0,5 mg |
0,7 mg |
Magnezij |
5 mg |
4 mg |
12 g |
Dakle, iz svega navedenoga te iz priložene nutritivne tablice može se zaključiti da je octena kiselina prisutna u sva tri promatrana octa najvrjednija komponenta ovih tekućina. Zbog svojeg aromatičnog okusa, aceto balsamico će hrani dati najjači pečat i aromu, no zbog njegove energetske vrijednosti će ga izbjegavati oni na striktnim redukcijskim dijetama poput fitness natjecatelja. Istovremeno, aceto je mnogo „jači“ po svojem sastavu minerala, ali i šećera. Budući da su količine octa koje uobičajeno unosimo u organizam u danu vrlo niske, nijedan od ovih ocata neće vam ugroziti formu ni dijetalni režim prehrane, ali imajte na umu kalorije i sol u acetu ako poželite ići u detalje.
Octena kiselina ima niz pozitivnih učinaka na zdravlje, pa svakako ocat imajte uvijek u kuhinji, a o važnosti salata ne trebamo ni pisati jer one su dio svakog zdravog i reguliranog jelovnika.
Objavljeno 20.06.2015.