Već neko vrijeme smišljam recept za zdrave krafne. Potaknulo me na to nekoliko prijatelja koji se "ubijaju" u nezdravim kupovnim krafnama pa sam im poželjela napraviti zdravu varijantu ove slastice da ipak potpuno ne upropaste formu na kojoj rade tijekom cijele godine.
Iskreno, isprobavala sam ovaj recept duže vrijeme, igrala se s omjerima i sastojcima i ovaj vikend je napokon uspjelo onako kako sam očekivala: sočno i jako fino!
Toliko me zapravo razveselilo kad su uspjeli da sam pofotkala brdo fotki pa ću vam ih sve polijepiti ovdje:
Evo i recepta i sastojaka za ove proteinske krafnice:
Proteinske krafnice
Sastojci:
- 75 g zobenog brašna
- 25 g proteina od vanilije
- 120 g banane
- 1 jaje
- 120 g jabuke
- 1/2 žličice praška za pecivo
- 1 žličica cimeta
- 1 žličica kokosovog ulja
- 10 g tamna čokolade s komadićima naranče
Priprema:
Zagrijati pećnicu na 175°C. Za to vrijeme staviti u posudu zobeno brašno, proteine, cimet i prašak za pecivo te promiješati. U istu posudu staviti bananu i zdrobiti je vilicom kako bismo dobili kompaktnu smjesu. Dodati jaje i izmiješati.
Jabuku oguliti, odstraniti joj unutrašnjost i izrezati na kolutove debljine 0.50 cm kako bi stala u kalupe.
Kalupe za krafnice namazati kokosovim uljem te dodati jedan dio smjese, zatim kolut jabuke i preliti ostatkom smjese. Peći u pećnici 8 minuta na 175°C.
Kada se krafnice ohlade, preliti ih tamnom čokoladom s komadićima naranče.
Ovim receptom se dobije 6 krafnica.
Nutritivna vrijednost 1 krafnice
- 120 kcal
- Proteini: 6,2 g
- Ugljikohidrati: 13,8 g
- Masti: 2,8 g
Kako vidite po vrijednostima, ovo može biti izvrstan doručak ili obrok prije treninga.
I evo još jedna fotka:
Objavljeno 10.10.2016.