Želja mi je probati različite nacionalne specijalitete. Kada se govori o nacionalnim specijalitetima onda su to obroci koji imaju neku lokalnu namirnicu, pripremljenu na poseban način i s nekim karakterističnim začinima koji uspijevaju u pojedinim državama. Nacionalna jela su dio nacionalnog identiteta i samosvijesti i često kod pripadnika tih naroda izazivaju osjećaj ponosa.
Kad pomislimo na Španjolsku nekoliko nam jela pada na pamet: tortilje, gazpacho i svakako paella. U popisu nacionalnih jela paella je obilježena kao nacionalno jelo iz područja oko Valencije.
Kako god bilo, radi se o jako ukusnoj kombinaciji riže i plodova mora, a tajna ovog obroka je u šafranu koji mu daje posebnu aromu i boju. Postoje 3 vrste paelle, ona s mesom, ona s morskim plodovima i treća - miješana, koja imam i meso i plodove mora.
Evo kako pripremiti morsku paellu.
Paella - riža s povrćem i plodovima mora
Sastojci:
- 100 grama riže okruglog zrna
- 500 g miješanih plodova mora
- 500 ml pilećeg temeljca (ili vode)
- 1 rajčica
- 1 paprika
- 1 glavica luka
- 50 g graška
- 50 ml bijelog vina
- 1 žličice šafrana
- maslinovo ulje
- ružmarin
- sol i papar
U tavi zagrijete maslinovo ulje pa dodate na sitno nasjeckan luk. Kad se luk zacakli i omekša, dodajte mu na sitno nasjeckanu rajčicu, papriku i grašak pa podlijte s malo vina. Kad zakuha, dodajte plodove mora i podlijte s malo temeljca (ili vode). Nakon 10-ak minuta, počnite polako dodavati rižu i podlijevajte i dalje, po potrebi. Riža vam se ne smije prekuhati, već mora ostati malo "al dente".
Pred kraj dodajte ružmarin, sol, papar i šafran koji će dati ovu karakterističnu žutu boju paelle.
Uživajte u ovom španjolskom specijalitetu i hasta la vista ;)
Što mi je sljedeće na redu? Vjerojatno nešto azijsko ;)
Objavljeno 27.01.2017.