Jedno sam vrijeme gotovo svakodnevno jela rižu na mlijeku. Istina, to je bilo prilično davno, prije 15-ak godina. No, mojem vojničkom mozgu to nije zgadilo rižu, dapače – ona mi je i danas najdraži kompleksni ugljikohidrat i kad trebam odabrati nešto za unos ovog makronutrijenta – uvijek biram rižu. Tjesteninu jedem valjda 3 puta godišnje, a krumpir jednom, od ovih najčešće spominjanih.
Rižu na mlijeku možete napraviti i za doručak. Recept je jednostavan i ukusan, a posebno će drag biti onima koji ne uživaju u zobenim pahuljicama ili nekim drugim žitaricama koje se najčešće jedu u prvom obroku u danu.
- 100 ml vode
- 150 ml zobenog, bademovog ili nekog malomasnog mlijeka
- 40 g riže
- 1/2 žličice ekstrakta vanilije
- 1/3 žličice cimeta
Vodu i mlijeko ulijte u posudu i počnite zagrijavati. Dodajte rižu i gotovo stalno miješajte. Kad riža zakuha, smanjite vatru i kuhajte dok se riža ne skuha na željenu mekoću. Pred kraj kuhanja, dodajte ekstrakt vanilije i cimet i dobro sve promiješajte.
Ja volim kad ovaj obrok nije pregust, a riža da ostane malo „al dente“, no vi si kuhajte kako vam najviše odgovara.
Objavljeno 10.10.2017.