Sirovi kolači su redovno - prefini! Takvo je moje iskustvo! A i kako nema termičke obrade, nema ni straha da će vam se nešto prepeći pa biti nejestivo. Osim toga, sastojci koji idu u ovakve kolače su uvijek - vrhunski!
Evo jedne takve ideje za raw kocke od limuna!
Donji sloj:
- 110 g oraha
- 85 g badema
- 65 g kokosovih mrvica
- 120 g datulja
- 40 g suhih smokava
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 1/2 žlice vode
Gornji sloj:
- 340 g indijskih oraščića, namočenih preko noći
- 120 ml svježe ocijeđenog limunovog soka
- 60 ml javorovog sirupa ili meda
- 1,5 žličica ekstrakta vanilije
- ribana limunova korica
- 80 ml otopljenog kokosovog ulja
Pripremu započnite tako da napravite donji sloj, odnosno tvrdu koricu. Sve sastojke za donji sloj ubacite u snažan blender i blendajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Savjetujem da prije toga datulje i smokve ostavite u malo tople vode da se omekšaju, a i da s datulja ogulite tanku koricu. Potom ih narežite na sitnije pa tako narezane, s ostalim sastojcima, ubacite u blender.
Kada je donji sloj izblendan, istresite ga u protvan veličine 20x20 cm u kojem je papir za pečenje pa smjesu rasprostrite po cijelom protvanu i poravnajte po površiti i ostavite sa strane, da stoji.
Operite blender od pripreme donjeg sloja.
Potom ocijedite i osušite indijske oraščiće koji su se namakali preko noći. Ubacite ih u oprani blender i blendajte dok ne dobijete kremicu. Dodajte im sve ostale sastojke za gornji sloj, a kokosovo ulje dodajte postupno. Kad ste sve dobro izblendali i dobili finu kremicu, istresite je u protvan, preko donjeg sloja, poravnajte po površini, pa ukrasite s malo limunove korice i prekrijte folijom pa stavite u hladnjak na barem 4 sata, da se oba sloja stvrdnu. Ako možete, bilo bi super da kolač ostavite u hladnjaku preko noći.
Narežite na kocke željene veličine i uživajte.
Ovo je kolač koji mogu jesti i osobe koje su intolerantne na gluten, kao i one koje su na veganskom načinu prehrane.
Objavljeno 03.01.2018.