Za 7 mjeseci idem u Japan i kako se radi o ostvarenju jednog velikog sna, već duže vremena čitam sve moguće i nemoguće što mogu pronaći na internetu o toj čudesnoj, čarobnoj zemlji na drugoj strani svijeta.
Iskreno, veselim se svemu u Japanu: ljudima, kulturi, prirodi, uređenosti, ali i hrani. Naravno.
U pregledavanju stranica s japanskom hranom naletjela sam na neke jednostavne recepte koje sam odlučila napraviti sama, pa kad dođem u Japan i probam njihove verzije, da osjetim koliko sam fulala ;)
Evo jednog od najjednostavnijih japanskih recepata:
Rižina kaša (Okayu)
Trebate samo rižu i vodu. Riža se kuha u vodi dok se potpuno ne raspadne i pretvori u kašu. S obzirom da je ovaj obrok jako mekan i lako probavljiv u Japanu ga se najčešće servira ljudima koji se oporavljaju od bolesti, ali i djeci, umjesto kupovnih kaša prepunih dodatnim sastojcima.
S obzirom da se u ovom slučaju riža puno dulje kuha nego obično, potrebno je i puno više vode. Omjer za kuhanje je 1:5.
- 50 g riže
- 250 ml vode
Kuhajte rižu u vodi oko 30 minuta, dok se potpuno ne pretvori u kašu. Kad voda zakuha, smanjite ploču i pustite da lagano kuha.
Nakon kuhaja, ostavite rižu 10-ak minuta da stoji. Smjesa bi trebala biti čvrsta i ljepljiva. Možete je jesti samostalno ili dodati voće, orašaste plodove, cimet ili što god želite.
Sayonara.
Objavljeno 27.07.2018.