Nekidan sam radila španjolsku paellu, a danas sam naletjela na recept za "talijanski chilly". Nije baš njihovo nacionalno jelo, ali je neka vrsta pripreme koja je karakteristična za naše susjede (sadrži
i tjesteninu) pa mi se učinilo izvrsno za zadovoljiti svoju želju za nečim "što se jede na žlicu".
Kad sam pričala mami što sam radila njen komentar je bio: "Pa to je vrlo slično našem receptu za pašta-fažol", pa eto, možda sam zapravo napravila i nešto domaće ;)
Evo kako napraviti talijanski chilly ili "pašta fažol":
Sastojci:
- 500 g mljevene govedine
- 1 žlica maslinovog ulja
- 1 glavica luka
- 1 veća mrkva
- 2 stabljike celera
- 2 režnja češnjaka
- 1/2 žličice chillyja
- 1 limenka pelata u komadićima
- 1 limenka graha
- sol, papar, origano, bosiljak
- 200 g tjestenine po želji
U posudi zagrijete maslinovo ulje pa dodate meso i dinstate dok ne dobije lijepu, svjetlo među boju. Potom ocijedite svu masnoću pa dodate luk nasjeckan na što sitnije, mrkvu narezanu na kolutove, celer na komadiće i usitnjeni češnjak pa dinstate desetak minuta. Dodajte potom sve ostale sastojke i pustite da se krčka na srednje jakoj vatri, oko sat vremena. Po potrebi dodajte vode, dok ne dobijete željenu gustoću.
Pred kraj dodajte tjesteninu, tako da se tjestenina taman skuha, kad sve bude gotovo.
Objavljeno 31.01.2017.