Volim svašta isprobavati od prehrane i srećom po sve one koji me požele ugostiti - sve volim i sve jedem! Čak i ono što većina ne jede, poput različitih iznutrica, tripica i slično.
Isto tako, volim probati i neke obroke karakteristične za druge vrste i načine prehrane, od nekih nacionalnih do primjerice veganskih specijaliteta ili obroka koje pripremaju sirovojedci.
Tako sam došla i do pripreme veganske majoneze. Prateći načela veganske kuhinje, ova majoneza nema jaja, ali ima dostojnu zamjenu: indijske oraščiće!
Prevladajte predrasude koje možda imate prema ovoj majonezi i probajte - svidjet će vam se!
Evo kako:
- 150 g indijskih oraščića
- 120 ml vode
- sok od 1/2 limuna
- 1 žličica meda
- 1 žličica himalajske soli
- 1 žličica kurkume
Indijske oraščiće namočite u mlakoj vodi najmanje 3 sata prije pripreme, ali najbolje je da ih ostavite da se namaču preko noći.
Kad ih krenete pripremati, prvo ih iscijedite pa stavite u blender i dodate vodu, sol, sok od limuna, med i kurkumu.
Blendajte dok ne dobijete kremastu strukturu, za što će vam trebati, ovisno o snazi blendera, do 3-4 minute. Povremeno ćete možda trebati špatulom skinuti smjesu sa stijenki blendera. Po potrebi dodajte još malo vode i po želji dodatno začinite.
Objavljeno 02.02.2017.