Baš jako volim sve maslace od orašastih plodova. Ljubav se rodila prije desetak godina kad sam bila u Londonu. Tada sam za doručak probala maslac od kikirikija i doslovno - oduševila se. Kasnije sam probala različite verzije i kombinacije ovoga maslaca, a naravno Amerika je pravi raj za sve nezamislive ideje što se s ovom namirnicom može učiniti. Maslac od kikirikija s čokoladom, bijelom čokoladom, bobičastim voćem... ovim, onim... strašno. Strašno dobro, naravno!
E onda se dogodilo upoznavanje s maslacem od indijskih oraščića. Taj dan računam kao jedan od onih dana kada se na neki način ponovo rodite. Život se dijeli na trenutke prije toga dana i polije toga dana. Bez imalo pretjerivanja, maslac od indijskih oraščića je definitivno među 10 meni najdražih namirnica.
I najiskrenije, najčešće ga jedem - žlicom. Velikom žlicom. Najvećom žlicom.
I najiskrenije, najčešće ovo pakiranje od 1 kilograma mi traje manje od tjedan dana.
Ponekad, kad se baš potrudim ne jesti samo na žlicu, napravim neke kolačiće. Ali i oni su najčešće što jednostavniji, da što prije ovaj prefini i obožavani okus završi pod nepcima.
Evo kolačića koje sam nedavno napravila:
- 100 g maslaca od indijskih oraščića
- 2 žlice meda
- sok iscijeđen iz jednog limuna
- 1 žličica ribane limunove kore
- malo soli
Pećnicu sam zagrijala na 180 stupnjeva. Sve sastojke sam ubacila u blender i miksala dok nisam dobila jednoličnu smjesu. Kako je bilo malo mekano, stavila sam na 15 minuta u led, samo da se stisne.
Kad sam izvadila sam smjesu razvaljala na papir za pečenje, tako da bude debljine oko 1,5cm. Uzela sam okrugli kalup i napravila kolačiće. Umjesto kalupa možete koristiti i čašu.
Vratila sam na papir za pečenje pa stavila na protvan pa u pećnicu. Pekla sam oko 10 minuta pa izvadila i ostavila da se ohlade.
Kolačiće kad se ohlade stavite u neku dobro zatvorenu posudu. Mogu vam dosta dugo tako stajati, u hladnjaku.
Moji su izdržali punih sat vremena!
Objavljeno 03.05.2016.