Ugodno slatki, mekani i predivno aromatični zobeni keksi od jabuke i cimeta savršena su užina u bilo koje doba dana. Napravljeni su od sve zdravih sastojaka, ne sadrže rafinirani šećer, vrlo su hranjivi - puni visokokvalitetnih dijetalnih vlakana, a niskokalorični. Savršeni za bezbrižno uživanje ali i kao brzi doručak ili snack.
Sastojci:
- 1 šalica (100g) zobenih pahuljica
- 3/4 šalice (90g) integralnog brašna
- 1 žličica praška za pecivo
- 1/4 žličice himalajske soli
- 2 žličice cejlonskog cimeta
- 1/3 žličice mljevenog muškatnog oraščića
- 1/3 žličice pimenta
- 1 jaje
- 2 žlice kokosovog ulja, rastopljenog i ohlađenog
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 1/2 šalice meda ili sirupa
- 1 velika slatka jabuka, naribana ili nasjeckana na sitne komadiće
- 1/2 šalice sušenih brusnica ili grožđica
Za preljev
- 1 šalica (125g) brezinog šećera u prahu
- 1-2 žličice soka od limuna ili mlijeka
Postupak:
-
U posudi pomiješajte suhe sastojke - brašno, zobene pahuljice, prašak za pecivo, sol i začine.
-
U odvojenoj posudi zamutite pjenjačom jaje. Dodajte kokosovo ulje, vaniliju i med. Sve dobro izmiješajte pjenjačom.
-
Dodajte u smjesu suhe sastojke i sve dobro izmješajte. Na kraju umiješajte naribanu ili nasjeckanu jabuku i sušene brusnice ili grožđice. Izmješajte žlicom. Prekrijte posudu prijanjajućom folijom i ostavite u hladnjaku 30 minuta (nije nužno).
-
Zagrijte pečnicu na 180C. Obložite plitki protvan za pečenje papirom za pečenje.
-
Izvadite smjesu iz hladnjaka. Žlicom izvadite komad smjese i oblikujte rukama u kuglu, a zatim dlanovima spljoštite u oblik keksa. Rasporedite kekse na protvan tako da su udaljeni 1-2 cm međusobno.
-
Pecite 12-15 minuta, odnosno dok rubovi keksa ne dobe tamnu boju. Isključite pečnicu i ostavite kekse u pećnici još koju minutu, zatim ih izvadite i ostavite da se ohlade.
-
Dok se keksi hlade pripremite preljev.
-
Ukrasite ohlađene keksiće preljevom, pa pustite da se preljev malo stvrdne i uživajte!
-
Za preljev: Pomiješajte sve sastojke u manjoj zdjelici dok ne dobijete lijepu gustu ali ipak tekuću smjesu. Smjesu žlicom prebacite u dresir vrećicu.
Napomene:
Držite kolačiće u posudi sa poklopcem na sobnoj temperaturi do 4 dana. Za mekše kolačiće koristite sitnije zobene pahuljice.
Kao mjeru koristila sam šalicu od 240 ml (US cup).
Izvor: Natalie’s Food & Health
Objavljeno 14.11.2017.
Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!
Ostali postovi
Postoji0komentara na ovu temu
Komentiraj ovu temu
Samo registrirani korisnici mogu ostavljati komentare. Registracija je besplatna.
Registracija