Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu
Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:
Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)
Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!
Ekskluzivna ponuda
Iskoristi priliku za 50% popusta na 14-dnevni jelovnik za mršavljenje s receptima. Ograničena količina i broj dana!
Bubreg je parni žljezdani organ, oblika graha, smješten iza potrbušnice sa svake strane kralješnice. Bubrezi su zaduženi za dvije važne tjelesne funkcije: izlučivanje konačne proizvodnje izmjene tvari u organizmu i nadziranje koncentracija većine sastojaka u tjelesnim tekućinama.
Osnovna građevna jedinica bubrega je nefron. Svaki bubreg sadrži milijun nefrona, a svaki nefron za sebe može stvarati mokraću. U osnovi nefron se sastoji od glomerula u kojem se filtrira tekućina u krvi i dugačkog tubula (cijevi) u kojem se filtrirana tekućina pretvara u urin, na svom putu do bubrežne čašice.
Glomerul je mreža kapilara obavijenih Bowmanovom čahurom. Tlak krvi u glomerulu uzrokuje filtraciju krvi u Bowmanovu čahuru i dalje u cjevčice (proksimalni tubul, zatim u Henleovu petlju te distalni tubul). Tekućina konačno utječe u sabirnu cijev gdje se skuplja mokraća iz više nefrona. Dok glomerularni filtrat teče kroz cjevčice dio potrebnih tvari i vode se reapsorbira, a ostatak koji se nije reapsorbirao čini mokraću.
Iz svakog bubrega vodi mokraćovod koji odvodi mokraću u mjehur, te odatle mokraćnom cijevi se izlučuje van iz tijela.
Hormoni koji utječu na rad bubrega su aldosteron i antidiuretski hormon (ADH). Aldosteron luči nadbubrežna žlijezda, a djeluje na povećanje reapsorpcije natrija i vode u krvotok te pojačano lučenje kalija u urin.
ADH luči stražnji režanj hipofize, a u bubregu uzrokuje "štednju" vode, koncentriranjem urina i smanjenjem volumena urina. Taj učinak postiže povećavanjem reapsorpcije vode u distalnim kanalićima i sabirnim cijevima nefrona.
Bolesti bubrega
Najčešće se bolesti bubrega očituju u akutnom (naglom) i kroničnom (postupnom) zatajenju bubrežne funkcije. Akutno bubrežno zatajenje (ABZ) karakterizira naglo narušavanje bubrežne funkcije u periodu od nekoliko sati do nekoliko dana. Smanjeno izlučivanje urina i tamna boja urina su osnovni simptomi.
Dijagnoza se postavlja na osnovi serumskog kreatinina i/ili serumske ureje i/ili smanjenja eliminacije urina. Većinom je posljedica hospitalizacija uslijed neke druge bolesti te se liječi liječenjem osnovne bolesti.
Kronična bubrežna bolest (KBB) je definirana nekim znakovima smanjenja bubrežne funkcije (krv u mokraći, povećana količina bjelančevina u mokraći...) i/ili smanjenjem glomeluralne filtracije (ispod 60 ml/min/l) tijekom 3 mjeseca. KBB je najčešće posljedica dijabetesa (obično tipa 2) i povišenog krvnog tlaka.
Karakteristike prehrane kod bubrežnih bolesnika
Čest je slučaj da bubrežni bolesnici i oni na liječenju dijalizom imaju neke oblike nutritivnih deficita. Najčešće je to deficit proteina i općenito nizak kalorijski unos. Kod hemodijalize dolazi do gubitka aminokiselina (3-12 % dnevnog unosa) te do gubitka mišića i negativne energetske ravnoteže. Osim bjelančevina, hemodijalizom se gube i glukoza te mikronutrijenti.
Dijetoterapija
Generalno se zdrava prehrana, koja uključuje visok unos povrća, voća, orašastih plodova, cjelovitih žitarica, mahunarka i ribe, te nizak unos soli, smatra primjerenom za bubrežne bolesnike. Uz to se promovira i zdrav način života tj. redovito kretanje i nepušenje. Takva prehrana će dodatno pozitivno utjecati i na krvni tlak, razinu glukoze te masnoća u krvi. Kod bubrežnih bolesnika treba paziti na sveukupni unos kalorija, proteina te mikronutrijenata poput natrija, kalija, fosfora.
Energetski i proteinski unos – Kod bolesnika s KBB je čest manjak proteina i sveukupnog energetskog unosa. Manjak proteina PEW (protein energy waste) je rezultat i pojačanog katabolizma uslijed sistemske upale, oksidativnog stresa, metaboličke acidoze, manjka D vitamina. Energetski unos se preporuča u količini od 30-35 kcal/kg/dan, a od toga 50 % ugljikohidrata, 30-35 % masti i ostatak (15-20 %) proteina.
Dnevni unos proteina bi se trebao kretati od 0,6 – 0,8 g/kg TM/dan, a za osobe na hemodijalizi (zbog povećanog gubitka) do 1,2 g/kg TM/dan (ne preko 1,3 g/kg TM/dan). Preporuka je da ¾ bjelančevina čine one životinjskog porijekla.
Fosfati – Bubreg je, uz crijevo, najvažniji organ u regulaciji prometa fosfora te je kod bubrežnih bolesnika često otežano ispiranje fosfora iz organizma što za posljedicu ima hiperfosfatemiju. Fosfor se u tom slučaju iz organizma izbacuje dijalizom, vezačima fosfora te dijetom. Kod regulacije treba biti oprezan od rizika malnutricije, ali je potrebno obratiti pažnju na namirnice bogate fosforom.
Glavni izvor fosfora u hrani su meso i mliječni proizvodi te konzervirana i polugotova hrana. Biljke (posebno žitarice) također sadrže mnogo fosfora, ali je on slabo iskoristiv.
Održavanjem unosa proteina u preporučenim količinama i izbjegavanjem gotove, polugotove i konzervirane hrane pomoći ćete u održavanju preporučene razine fosfora u tijelu. Također treba obratiti pažnju na pojedina gazirana pića, npr. Coca cola sadrži oko 520 mg/l fosfata. Preporuka je unos fosfora ograničiti na 800-1000 mg/dan.
Sol (NaCl) – visok unos soli je povezan s povišenim krvnim tlakom i zadržavanjem vode i podupire daljnje pobolijevanje bubrega. Najveći izvori soli u hrani su konzervirani i polugotovi/gotovi proizvodi, gdje sol služi kao konzervans. Takve proizvode bi trebalo izbaciti, a unos soli (najčešće kod pripreme hrane) ograničiti na 3,5 g/dan.
Kalij - do 39 mg/kg/dan.
Kalcij - do 1000-1500 mg/dan.
Voda - 500-800 ml/dan
Crijevna mikrobiota – Dijetalna vlakna su jedan od glavnih izvora hrane za crijevnu mikrobiotu. Bubrežni bolesnici često su pod stalnom sistemskom upalom. Zdrava mikrobiota pomaže u očuvanju kompletnog zdravlja i smirivanju upale. Često je unos dijetalnih vlakana kod pacijenata na dijalizi jako nizak (11 g dnevno umjesto preporučenih 25 g). Iz tog razloga je jako bitno unositi adekvatnu količinu dijetalnih vlakana, a glavni izvor je naravno povrće te voće.
Vrlo je bitno naglasiti da prehrana treba biti praćena redovitim kontrolama pojedinih parametara u serumu i urinu te ukupnoj diurezi. Prema tim parametrima se dalje prilagođavaju unosi. Razlike su naravno od pacijenata koji su u početnoj fazi bolesti ili onih na dijalizi.
Primjer jelovnika
Slijedi primjer jelovnika za osobu od 70 kg, prema preporučenim parametrima.
Doručak
Kajgana s povrćem:
- 2 čajne žličice maslinovog ulja (10 g)
- 1 malo jaje (50 g)
- 1 manja paprika (75 g)
- 1 kriška kruha, miješani raženi (50 g)
- peršin
Na žličici ulja popržiti papriku narezanu na kockice. Preliti jednim umućenim jajem. Začiniti peršinom i ponuditi uz krišku kruha.
Grožđe:
- 1 šalica grožđa (150 g)
Međuobrok
Voćno-povrtna salata:
- 1 srednja jabuka (150 g)
- 1 srednja mrkva (60 g)
- 1 manja banana (100 g)
- 30 g tjestenine
- 2 čajne žličice maslinovog ulja (10 g)
- 1 žlica limunovog soka (15 g)
Jabuku i mrkvu naribati te pomiješati s nasjeckanom bananom. Začiniti s limunovim sokom i maslinovim uljem.
Ručak
Juha od brokule:
- 2 čajne žličice maslinovog ulja (10 g)
- 1/4 luka (30 g)
- 1 češnjak
- 1 čajna žličica kurkume
- ¼ brokule (150 g)
- 250 ml vode
- papar, peršin
Na malo ulja izdinstati luk i protisnuti češnjak. Dodati kurkumu i ostale začine te vode. U vodu ubaciti nasjeckanu brokulu. Pustiti da vrije 20-ak minuta. Na kraju izmiksati štapnim mikserom u kremastu juhu.
Rižoto s tikvicama:
- 2 čajne žličice maslinovog ulja (10 g)
- ¼ luka (30 g)
- 1 češnjak
- 1 srednja tikvica (200 g)
- 150 g pilećeg filea
- 100 g riže od cjelovitog zrna
- papar, peršin, bosiljak
Na malo ulja izdinstati luk i protisnuti češnjak. Dodati začinjeni pileći file, narezan na trakice. U vodi skuhati rižu prema uputama. Kad je meso skoro gotovo, izvaditi ga na tanjur. Na masnoći od mesa, na jakoj vatri ispeći tikvice narezane na kockice. Dodati ponovno meso i sve pomiješati. Kad je riža na pola gotova, promiješati ju s tikvicama i mesom.
Miješana salata:
- 1 manja paprika (75 g)
- 1 zdjelica zelene salate (50 g)
- 1 srednja mrkva (60 g)
- 2 čajne žličice maslinovog ulja (10 g)
- 1 žlica limunovog soka (15 g)
- začinsko bilje
Povrće oprati i narezati/natrgati na manje komade. Začiniti sa začinskim biljem i maslinovim uljem te žlicom limunovog soka.
Međuobrok
- Kruh s marmeladom
- 1 kriška kruha, miješani raženi (50 g)
- 1 čajna žličica maslaca (5 g)
- 1 žlica marmelade (20 g)
Večera
Salata od krastavaca s dressingom od jogurta:
- 1 svježi krastavac (200 g)
- 200 g jogurta (3,2 % m.m.)
- 15 g nasjeckanog svježeg vlasca
- 2 čajne žličice maslinovog ulja (10 g)
- 1 žlica limunovog soka (15 g)
- začinsko bilje, papar
Ukupne energetsko-nutritivne vrijednosti i energijski doprinos makronutrijenata
Energija (kcal) |
2390 kcal |
|
Proteini (g) |
80,21 g |
13 % |
Masti (g) |
84,62 g |
32 % |
Ugljikohidrati (g) |
250,7 g |
42 % |
Natrij (mg) |
918,46 mg |
|
Fosfor (mg) |
1552,49 mg |
|
Kalij (mg) |
3442,26 mg |
|
Kalcij (mg) |
1318,14 |
|
Vlakna (g) |
30,45 g |
|
Zaključak
Prehrana je svakako bitan dio prevencije i liječenja bubrežnih bolesti. Bitno je paziti na unos bjelančevina, ali i ostalih mikronutrijenata da bi se izbjegla malnutricija. Osim toga, zadovoljavajući unos povrća i voća pomaže u održavanju zdrave crijevne mikrobiote koja pak ima za posljedicu smanjivanje sistemske upale.
Da biste postigli preporučene dnevne količine svih makro i mikronutrijenata treba izbjegavati u potpunosti polugotovu, gotovu i konzerviranu hranu te smanjiti ili izbaciti kuhinjsku sol prilikom kuhanja. Sve parametre treba redovito kontrolirati krvnim nalazima i nalazima urina u konzultaciji s liječnikom i nutricionistom.
Literatura:
- https://hr.wikipedia.org/
- http://www.msd-prirucnici.placebo.hr/msd-za-pacijente/bolesti-bubrega-i-mokracnih-putova/biologija-bubrega-i-mokracnih-putova
- Guyton AC. Medicinska fiziologija, V. izd. Medicinska naklada Beograd Zagreb. 1976.
- Štimac D, Krznarić Ž, Vranešić Bender D, Obrovac Glišić M. Dijetoterapija i klinička prehrana. Medicinska naklada Zagreb. 2014.
- Ryzs J, Franczyk B, Ciałkowska-Rysz A, Gluba-Brzózka A. The effect of diet on the survival of patients with chronic kidney disease. Nutrients. 2017;9:495.
- Fernandez-Prado R, Esteras R, Perez-Gomez MV, Gracia-Iguacel C, Gonzalez-Parra E, Sanz AB, Ortiz A, Sanchez-Niño MD. Nutrients Turned into Toxins: Microbiota Modulation of Nutrient Properties in Chronic Kidney Disease. Nutrients. 2017; 9(5):489.
- Snelson M, Clarke RE, Coughlan MT. Stirring the Pot: Can Dietary Modification Alleviate the Burden of CKD? Nutrients. 2017;9(3):265.
Objavljeno 03.06.2017.