Mega Omega 3 - 60 kapsula
Riblje ulje - Omega-3 masne kiseline za zdravlje srca i mozga.
- 37,49 €
Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:
Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)
Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!
Iskoristi priliku za 50% popusta na 14-dnevni jelovnik za mršavljenje s receptima. Ograničena količina i broj dana!
Omega-3 su višestruko nezasićene masne kiseline koje pripadaju esencijalnim mastima, što znači da su potrebne ljudskom organizmu za normalno funkcioniranje, no tijelo ih ne stvara samo, već ih je potrebno unijeti namirnicama u organizam. Nisu sve omega-3 masne kiseline jednake, a od 11 dosad klasificiranih vrsta, tri najvažnije su alfa linolenska kiselina (ALA), eikozapentaenska kiselina (EPA) i dokozaheksanska kiselina (DHA).
ALA se najčešće nalaze u namirnicama biljnog podrijetla, dok se EPA i DHA nalaze u namirnicama životinjskog podrijetla, prvenstveno ribama (losos, skuša i sardina). Preporučeni je dnevni unos ALA omega-3 masne kiseline za odraslu osobu 1100 mg za žene i 1600 mg za muškarce, a EPA i DHA 300-900 mg.
Eikozapentaensku kiselinu (EPA) tijelo koristi za proizvodnju signalnih molekula zvanih eikozanoidi koji smanjuju upalne procese i odgovorni su za brojne fiziološke funkcije tijela. Brojne studije su dokazale da riblje ulje koje je bogato EPA i DHA masnim kiselinama ublažava simptome depresije, a kod žena u menopauzi smanjuje broj valova vrućine koje žene mogu osjetiti.
Dokozaheksanska kiselina (DHA) je važna strukturna jedinica ljudske kože i retine očiju. Osiguravanjem potrebne količine DHA masne kiseline ima pozitivne učinke na ublažavanje artritisa, dijabetesa tipa 2 i nekih oblika raka i snižava visoki krvni tlak, razinu triglicerida i lošeg (LDL) kolesterola u krvi.
Razina omega-3 masnih kiselina u ribama (količina EPA i DHA na 100 grama)
kavijar | 6786 mg |
skuša | 5134 mg |
haringa | 2366 mg |
losos | 2260 mg |
inćuni | 2113 mg |
sardine | 1480 mg |
kamenice | 435 mg |
tuna | 98 mg |
tuna (u salamuri) | 224 mg |
tuna (u ulju) | 129,5 mg |
Alfa linolenska kiselina (ALA) najčešće se pojavljuje u prehrani svakog pojedinca jer se nalazi velikom broju povrća, orašastih plodova i sjemenki. ALA u tijelu nije biološki iskoristiva kao druga dva tipa, stoga tijelo pretvara ovu kiselinu u druga dva oblika (EPA i DHA).
Nažalost sposobnost ljudskog tijela da pretvara ALA masnu kiselinu u druga dva tipa je ograničena te je samo 1-10% ALA pretvoreno u EPA, dok se samo 0,5-5% ALA pretvara u DHA. Ostatak se koristi kao izvor energije u obliku masti.
Biljke bogate omega-3 masnim kiselinama (ALA)
chia sjemenke | 5060 mg na 28 grama |
prokulice | 135 mg na 78 grama |
sjemenke konoplje | 6000 mg na 28 grama |
orah | 2570 mg na 28 grama |
sjemenke lana | 6388 mg na 28 grama |
soja | 1443 mg na 100 grama |
ulje alge | 400-500 mg (EPA i DHA masne kiseline) |
Riblje je ulje također jedan od dostupnih izvora omega-3 masnih kiselina, no iako samo dvije kapsule dnevno zadovoljavaju preporučeni unos, moramo uzeti u obzir da se riblje ulje dobiva obradom ribe, stoga je uvijek bolje koristiti prirodne izvore kao što su povrće i svježa riba.
Vegani i vegetarijanci u svojoj prehrani često nemaju zastupljenu dovoljnu količinu izvora EPA i DHA omega 3 masnih kiselina, stoga je bitno u prehranu uvrstiti namirnice biljnog podrijetla koje su bogate ALA masnom kiselinom kako bi zadovoljili dnevne potrebe omega-3 masnih kiselina.
Neovisno o izvoru iz kojeg organizam osigurava omega-3 masne kiseline, važnost istih je velika. Dokazano je da zadovoljavanje preporučene dnevne doze omega-3 masnih kiselina doprinosi unapređenju zdravlja i smanjuje rizike od razvoja srčanih i mentalnih problema, kod djece pomaže u razvoja mozga i njegovih funkcija tijekom trudnoće i u ranoj životnoj dobi, poboljšava zdravlje očiju, zglobova i pomaže u borbi s upalnim procesima u tijelu.
Namirnice životinjskog podrijetla, prvenstveno riba, lako osiguravaju preporučeni dnevni unos omega-3 masnih kiselina, međutim u današnje vrijeme rijetki među nama jedu ribu svaki dan. Iz tog razloga je potrebno svakodnevno posegnuti i za biljnim izvorima omega-3 masnih kiselina koji nam mogu osigurati dovoljnu dnevnu količinu, bez obzira na nizak stupanj pretvorbe ALA u EPA i DHA masne kiseline. Dodajte žličicu lanenih ili chia sjemenki u svoj shake ili doručak, kao međuobrok pojedite šaku oraha i već ste unijeli dovoljnu količinu omega-3 masnih kiselina u svoj organizam.
Riblje ulje - Omega-3 masne kiseline za zdravlje srca i mozga.
Svaka kapsula sadrži 500 mg dragocjenog ribljeg ulja s više od 30% prirodnih, polinezasićenih omega-...
Omega-3 Strong sadrži pojačanu dozu omega-3 (330 mg EPA i 220 mg DHA) kiselina najviše kvalitete te ...
Objavljeno 29.09.2023.