Kestenima je teško odoljeti, posebice ako se uzme u obzir činjenica kako njihov miris u ovim jesenskim danima osjetimo na svakom uglu grada. Bilo da je kuhan ili pečen, kesten osobno obožavam u svakoj njegovoj verziji, a kesten pire da i ne spominjem (uf!).
No, to nam barem danas, nije tema, nego nešto posve drugo - juha od kestena. Vjerujem da se nje možda ni ne sjetite, ali vjerujem i da nakon što je probate, da će vam ova topla krem juha od kestena vrlo brzo postati favorit na vašem stolu, posebice u ovim hladnim nadolazećim zimskim danima.
Sastojci (za 4 osobe)
400 g pečenih i oljuštenih kestena
1600 ml povrtnog temeljca
4 žlice maslinovog ulja
muškatni oraščić
4 stapke celera
2 manja poriluka
malo sjeckanog peršina za serviranje
vrhnje za serviranje
Priprema
Kestene zarežite, stavite u lim za pečenje i pecite u pećnici zagrijanoj na 220 °C oko 15 min. Tako pečene kestene izvadite i još vruće lagano pritisnite (kuhinjskom krpom da ne opečete ruke), skinite ljusku i pokožicu.
Nekoliko kestena odvojite za posluživanje.
Na 4 žlice zagrijanog maslinovog ulja dinstajte nasjeckani poriluk i celer oko 5 minuta.
Dodajte grubo nasjeckane kestene, pržite ih minutu te dodajte temeljac, muškatni oraščić, sol i papar. Pustite da zakipi, smanjite vatru i kuhajte još oko pola sata.
Pustite da se juha malo ohladi i onda je usitnite štapnim mikserom kako biste postigli željenu glatkoću i gustoću juhe.
Juhu možete poslužiti sa žlicom kiselog vrhnja, dekorirati nasjeckanim peršinom nasjeckanim kestenima.
Objavljeno 04.11.2018.