Cikla
Cikle je povrće koje svakako trebate uključiti u prehranu, jednostavna je za konzumaciju, malokalorična, a nutritivno izrazito bogata.
Cikle je povrće koje svakako trebate uključiti u prehranu, jednostavna je za konzumaciju, malokalorična, a nutritivno izrazito bogata. Uz plod, kod cikle je jestiv i list. Iako postoji niz vrsta cikle, razlikujemo ih po boji korijena, pa tako imamo žutu, bijelu, ružičastu i tamnoljubičastu ciklu.
Nutritivna vrijednost cikle
U 100 grama cikle nalazimo sljedeće nutritivne vrijednosti:
- 43 kalorija
- Ugljikohidrati: 10 grama
- Od toga vlakna: 2,8 grama
- Proteini: 1,6 grama
- Masti: 0,2 grama
Prepuna osnovnih hranjivih sastojaka cikla je sjajan izvor vlakana, folata (vitamin B9), mangana, kalija, željeza i vitamina C.
Folati su posebno važni za normalan rast tkiva i stanično funkcioniranje. Ovaj vitamin je posebno važan za trudnice. Kalij je mineral koji pomaže regulaciji krvnoga tlaka te ima pozitivan utjecaj na kardiovaskularno zdravlje. Željezo koje nalazimo u cikli neophodno je za transport kisika u crvene krvne stanice. Na kraju, vitamin C je poznati antioksidans koji je neophodan za zdravi imunitet i zdravlje kože.
Sok od cikle i cikla povezani su s brojnim zdravstvenim blagodatima, uključujući poboljšani krvotok, niži krvni tlak i povećane sportske performanse. Mnoge od tih prednosti cikle pripisuju se visokom sadržaju anorganskih nitrata koje nalazimo u cikli.
Ciklu možete konzumirati kuhanu, ukiseljenu ili sirovu.