Cimet je jedan od začina čije korištenje se bilježi u pradavnim vremenima. Najveći proizvođač cimeta je Indonezija, a u trgovinama možete pronaći cejlonski i kasija cimet.
Upravo je cejlonski cimet onaj koji ima niz nutritivnih vrijednosti, pa prilikom kupnje obratite pozornost da kupujete upravo njega. On je finog i slatkog mirisa, pomalo ljutog okusa, topao i ugodan.
Nutritivna vrijednost cimeta
U 100 grama cimeta nalazimo sljedeće nutritivne vrijednosti:
- 247 kalorija
- Ugljikohidrati: 81 grama
- Od toga vlakna: 53 grama
- Proteini: 4 grama
- Masti: 1,2 grama
Od mikronutrijenata cimet sadrži minerale mangan, željezo, kalcij, bakar i cink te vitamine – B2, B6, C i K. Od pozitivnih utjecaja cimeta na ljudsko zdravlje ističu se sprječavanje pojave gljivica jer ima snažno antimikotikno djelovanje, a cimet djeluje i na bakterije, naročito na Escherichiu Coli.
Budući da cimet ima termički efekt na organizam, djeluje na ublažavanje simptoma prehlade i gripe, a uz to posjeduje salicilate koji snižavaju tjelesnu temperaturu te imaju protuupalno djelovanje.
Cimetu se pripisuje pozitivan utjecaj na regulaciju razine šećera u krvi. Osim toga, smatra se da cimet suzbija širenje leukemije i limfoma, smanjuje količinu lošeg LDL kolesterola u krvi uzimanjem samo pola žličice cimeta dnevno; poboljšava aktivnost i prokrvljenost mozga te tako djeluje na gubitak pamćenja i stres.