Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu
Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:
Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)
Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!
Ekskluzivna ponuda
Iskoristi priliku za 50% popusta na 14-dnevni jelovnik za mršavljenje s receptima. Ograničena količina i broj dana!
Kukuruzne kokice su vjerojatno jedna od najpopularnijih grickalica na svijetu. Jedemo ih u kinu, kod kuće pred televizorom, na putu kad nas uhvati glad… jedemo ih kad god stignemo.
No, osim toga, kokice su pune različitih nutrijenata. No, način pripreme kokica može značajno utjecati na njihov sastav, pa zdrave grickalice možemo pretvoriti u one pune masti, šećera i soli… Dakle, način pripreme kokica ključan je u tome da kokice ostanu ono što jesu – zdrav i niskokaloričan snack.
Što su kokice i što nalazimo u njima?
Kokice se dobivaju izlaganjem kukuruznih zrna visokoj temperaturi. U središtu svakog zrna nalazi se mala količina vode koja se nakon zagrijavanja širi i na kraju uzrokuje da zrno eksplodira. Stoga, iako smo često toga nesvjesni, kokice su punozrnata žitarica, a njihova konzumacija povezana je sa sniženim rizikom od upala te smanjenim rizikom od srčanih bolesti.
U kokicama nalazimo vitamine B1, B3 i B6 te minerale željezo, magnezij, fosfor, kalij, cink, bakar i mangan. U 100 grama kokica nalazi se:
- 387 kalorija
- 13 grama proteina
- 78 grama ugljikohidrata
- Od čega 15 g vlakana
- 5 grama masti
Visok udio vlakana kokice čine jednim od najboljih izvora vlakana na svijetu. Vlakna pomažu u smanjenju rizika od niza bolesti, od srčanih do pretilosti i dijabetesa. Također, vlakna pomažu u mršavljenju i potiču zdravlje probavnog sustava. Preporučeni dnevni unos je oko 30 grama.
Bogatstvo antioksidansa i doprinos mršavljenju
Osim toga, kokice su iznimno bogate polifenolima, antioksidansima koji pomažu u zaštiti stanice od štetnog djelovanja slobodnih radikala. Nadalje, polifenoli su povezani s boljom cirkulacijom, poboljšanim zdravljem probavnog sustava te smanjenim rizikom od niza bolesti, među kojima su i karcinomi prostate i dojke.
Zbog visokog udjela vlakana, niske kalorijske vrijednosti te niske energetske gustoće, kokice se smatra dijetalnom hranom. Studija koju su proveli Nguyen i sur. pokazala je da 15 grama kokica daje jednaki osjećaj sitosti kao 150 g čipsa, što kokice svrstava među iznimno zasitne namirnice!
Kokice za pripremu u mikrovalnoj pećnici mogu biti iznimno opasne!
Niz je načina kako se može uživati u kokicama, a najbrži i najjednostavniji je priprema kokica u mikrovalnoj pećnici. No, čini se da je to najgora opcija!
Naime, čini se da pakiranje kokica za mikrovalnoj u sebi sadrži niz negativnih i štetnih sastojaka, navode Hoffman i sur. Problem je u perfluorooktanskoj kiselini (PFOA) koja se povezuje s poremećajima ponašanja, problemima sa štitnjačom te niskom tjelesnom težinom kod novorođenčadi.
Osim toga, niz kokica za mikrovalnu sastoje hidrogenizirana ili djelomično hidrogenizirana ulja, koja sadrže opasne trans-masti. One su povezane s nizom bolesti, od srčanih do karcinoma.
Kako napraviti zdrave kokice?
Kupite kukuruzna zrna za kokice i ispecite ih sami, u većoj posudi. Dno posude lagano namastite pa prospite kukuruzna zrna tako da pokrijete dno te pospite s malo soli. Pecite na umjerenoj vatri par minuta, odnosno dok puckanje crna ne bude pri kraju. Posolite po želji.
Reference:
- Nguyen V, Cooper L, Lowndes J, et al. Popcorn is more satiating than potato chips in normal-weight adults. Nutr J. 2012;11:71. Published 2012 Sep 14.
- Hoffman K, Webster TF, Weisskopf MG, Weinberg J, Vieira VM. Exposure to polyfluoroalkyl chemicals and attention deficit/hyperactivity disorder in U.S. children 12-15 years of age. Environ Health Perspect. 2010;118(12):1762-1767.
Objavljeno 15.06.2020.