Pogledaj najpopularnije kardio sprave za vježbanje

Pripremite ukusna blagdanska jela!

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Sa početkom prosinca, započinjemo se i mi lagano pripremati za kušanje ukusnih jela. Redovito se na repertoaru obilnih ručkova i večera može naći purica s mlincima, dobar komad janjećeg mesa pripremljen na 100 različitih načina, bakalar u svim izdanjima (na bijelo, na brodet) i slična "teška" jela.

Ako ste pak ovog Božića odlučili ne dobiti onih uobičajenih par kila viška, koje ne možemo izbjeći, ako konzumiramo takvu "bogatu" hranu (bogatu prvenstveno mastima), pripremili smo vam nekoliko recepata koje možete iskoristiti kao zamjenu ili nadopunu nekom od vaših obroka.

Maneštra

Tradicionalno jelo na području Istre koje se, uz bakalar na bijelo, spremalo i blagovalo za Badnjak jest maneštra – gusta, krepka juha od različitih grahorica i dodataka po želji. Uz grah koji je osnova jela, u maneštru se može staviti kukuruz, ječam, krumpir, slanutak, kisela repa, kiseli kupus, komorač i sl. Smatrala se uvijek kao siromaško jelo, ali gledano s nutricionističkog stajališta hranjivo, uravnoteženo i jelo bogato vlaknima. Uz ove dodatke stavlja se i kost od pršuta, komad sušenog mesa ili sjeckana panceta. Obično se u maneštru dodaje i pešt – mješavina masti i začina, ali ako želite izbjeći dodatne masti, dovoljno ju je začiniti sa maslinovim uljem.

Sastojci:

  • 250 g graha
  • 300 g slanutka
  • 3 srednja krumpira
  • maslinovo ulje
  • sol
  • papar
  • vegeta

Priprema:

Grah dan prije namočite u vodi i pustite da stoji preko noći. Drugi dan ga ocijedite, stavite u posudu za kuhanje, natočite hladne vode i stavite na štednjak da se kuha. Kad se grah napola skuha, dodate krumpir na kockice i slanutak. Kada su krumpir i grah kuhani, možete ih zgnječiti kako bi maneštra bila gušća (tako izbjegnete dodavanje zaprške ili brašna). Na kraju dodajete začine prema vlastitom ukusu i maslinovo ulje. Pustite da još malo prokuha i maneštra je spremna za posluživanje.

Kako klasična musaka koju svi poznajemo ima za sastojke krumpir, mljeveno meso i ostale dodatke, tako za one željne promjene predlažemo sljedeće:

Musaka od patlidžana

Sastojci:

  • 500 g mljevenog mesa (predlažem čisto juneće meso)
  • 4 patlidžana srednje veličine
  • umak od rajčice
  • parmezan
  • luk
  • češnjak
  • peršin
  • mrkva
  • umak od brašna i mlijeka (bijeli umak)
  • začini prema ukusu

Musaka od patlidžana

Priprema:

Patlidžane očistite,izrežite na šnite po dužini, te ako imaju puno sjemenja, odstranite ga jer daje jelu gorak okus. Posolite patlidžane i ostavite ih oko pola sata da puste vodu. Zatim ih ocijedite i popržite na malo maslinovog ulja u teflonskoj tavi. Stavite ih na tanjur i krenite s pripremom mesa.

Na maslinovom ulju popržite luk dok se ne pozlati, dodajte češnjak i malo sjeckanog peršina, zatim naribanu mrkvu i sve zajedno promiješajte. Kad ste to propirjali, dodajte meso, zatim umak od rajčice i začine.

Na posebnom tanjuru naribajte topljivog sira koji će vam poslužit za posipavanje između slojeva.Kao umak kojim ćete preliti pojedini sloj musake, u posebnoj posudi pripremite smjesu od 3 žlice brašna i hladnog mlijeka, koju ćete zamutiti pjenjačom. Smjesa mora biti rijetke konzistencije.

U posudu u kojoj ćete peći musaku počnite slagati slojeve. Na dno patliđan, zatim umak od mesa, naribani topljivi sir, parmezan i za kraj sve prelijte umakom od brašna i mlijeka. I tako sve dok ne potrošite sve namirnice.Na kraju sve zalijte tim bijelim umakom tako da su svi slojevi dobro natopljeni, pokrijte aluminijskom folijom i u zagrijanu pećnicu na 180°C oko 25 minuta. Zatim maknite foliju i pustite da se zapeče na istoj toj temperaturi, koju po potrebi možete smanjiti kako gornji sloj ne bi izgorio.

Dobar tek!

Izvor slika: istra.net, coolinarika.com

Objavljeno 07.12.2009.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!