Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu
Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:
Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)
Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!
Ekskluzivna ponuda
Iskoristi priliku za 50% popusta na Fitness kuharicu s 50 zdravih recepata za sve obroke u danu. Ograničena količina i broj dana!
Vjerojatno ste u supermarketima zamijetili duge police raznih pahuljica i žitarica koje nose isti nazivnik u trgovinama, a to je najčešće "zdrava hrana". Nažalost, moramo vas razočarati i reći da sve ono što vidite ne spada u kategoriju "zdravoga".
Naime, bitno je razlikovati zdrave pahuljice u koje spadaju npr. zobene pahuljice, od onih koje uglavnom sadrže i niz drugih ne baš korisnih tvari za organizam.
Vrijednost zobenih pahuljica
Zobene pahuljice su prirodne i gotovo neprerađene, a sastoje se od zobi, žitarice cjelovitog zrna. Zob obiluje vlaknima koja usporavaju probavu ugljikohidrata čime se smanjuje razina šećera u krvi što u konačnici izaziva osjećaj sitosti nakon zobenog obroka. Pored vlakana, zobene pahuljice predstavljaju i izvrstan izvor kompleksnih ugljikohidrata, a najbolje od svega je da u samo 100 g sadrže 347 kcal.
Zobene pahuljice sadrže vitamine E, B1, B2 te od minerala cink, selen, bakar, silicij i mangan te fitokemikalije koje imaju antioksidativno djelovanje pa čuvaju stanicu od slobodnih radikala, krivaca za razvoj niza bolesti. Zobene su bogate kalcijem, kalijem i magnezijem.
Tu su još i proteini i beta glukan, visokovrijedna vlakna koja su topiva u vodi te snižavaju kolesterol i blokiraju apsorpciju masti u crijevima. Kada je riječ o kolesterolu, zobene pahuljice upravo zbog svog vlaknastog sastava nastupaju poput spužve koja upija kolesterol i izbacuje ga iz organizma. Za sve koji žele riješiti višak masnog tkiva, prehrana zobenim pahuljicama je pravi izbor.
Osim bogatih nutritivnih vrijednosti, zobene pahuljice su i izvor zdravlja. Prema podacima američke organizacije American Cancer Society, zobene pahuljice:
- smanjuju količinu toksina u organizmu te fitokemikalijama smanjuju opasnost od karcinoma
- pomažu u borbi sa žučnim kiselinama
- pogoduju snižavanju visokog krvnog tlaka
- pomažu u borbi s raznim oboljenjima kože kao što su atopijski dermatitis, psorijaza ili suha koža
Zob svojim sluzima omekšava i štiti kožu te djeluje blago protuupalno.
Kada razmišljate o zobenim pahuljicama, vjerojatno vam na pamet pada samo doručak kao obrok. Našim receptima pokazat ćemo vam kako zobi nije mjesto samo u jutarnjem dijelu dana već je na mnogobrojne načine možete iskoristiti i za pripremu ostalih obroka.
Pogledajte: 10 recepata za pripremu zobene kaše
1. Zobene pahuljice s jogurtom
Sastojci:
- zobene pahuljice
- par sušenih marelica
- 1 čašica tekućeg jogurta
- malo vanilinog šećera
- 1 žlica javorovog sirupa
Priprema:
Izmiksajte u blenderu zobene pahuljice. Dodajte narezane marelice te sve još jednom dobro promješajte i ostavite da odstoji. Zatim pripremite jedan tekući jogurt u koji ćete umiješati malo vanilinog šećera i žlicu javorovog sirupa. Obje smjese izlijte u čaše za posluživanje i na njih dodajte svježe voće po želji.
2. Zobeni keksići s bananom i cimetom
Sastojci:
- 1 jaje
- 3 dcl zobenih pahuljica
- 3 dcl integralnog brašna
- 1 dcl smeđeg šećera
- 1 vanilin šećer
- 1/2 praška za pecivo
- 80 g sitno isjeckanog badema
- 2 manje banane
- 150 g maslaca
- 1-1,5 čajne žličice cimeta
Priprema:
Zgnječite banane vilicom, maslac narežite na listiće te usitnite bademe. Ostale sastojke samo spojite s prethodnima i rukama izmiješajte cijelu smjesu.
Preporučeno je rukama i oblikovati kolačiće kao da pravite faširance. Smjesa će vam biti nešto mekša zbog banana pa se pri polaganju na papir za pečenje u protvanu možete malo poslužiti i žlicom kako biste dobili pravilniji oblik. Vaše kolačiće pecite 10 do 12 minuta na 180°C.
3. Zobena kaša s malinama
Sastojci:
- 250 ml mlijeka
- 2 žlice meda
- 5 žlica zobenih pahuljica
- šaka malina
- 1 banana
Priprema:
Zagrijte mlijeko neprestano ga miješajući. Kada zavrije smanjite vatru te dodajte 2 žlice meda. Kad se med otopi dodajte 5 žlica zobenih pahuljica. Nakon što malo omekšaju, oko 2 minute, dodajte maline i bananu koju ste prethodno izgnječili vilicom. Kuhajte još minutu-dvije, malo ohladite te poslužite.
4. Zobeni popečci
Sastojci:
- 1 šalica zobenih pahuljica
- 1 mrkva
- 1 sitno nasjeckan luk
- brašno
- sol i papar, po potrebi
Priprema:
Zobene pahuljice prokuhajte u 2 dcl vode oko 3 minute te ohladite. U ohlađene pahuljice dodajte sitno naribanu mrkvu, nasjeckani luk i začine. Prema potrebi dodajte brašna, kako biste mogli oblikovati popečke. Popržite ih na maslinovom ulju dok ne poprime zlatnu boju.
Za bolji dojam popečke možete oblikovati u kuglice i preliti ih umakom od rajčice ili soja umakom. Mogu biti i odličan prilog uz meso.
5. Zobene pahuljice s voćem
Sastojci:
- 1 šalica zobenih pahuljica
- 0,5 šalice soka od jabuke
- 2 žlice grožđica ili nasjeckanih datulja
- malo cimeta
- 1,5 šalice vruće vode
- pola šalice nasjeckanih banana, borovnica, jagoda ili drugog voća
Priprema:
U zdjelu stavite zobene pahuljice, sok od jabuke (ukoliko imate sokovnik, neka to bude svježe iscijeđen sok), grožđice ili datulje i cimet. Dodajte vruću vodu i promiješajte. Nakon pet minuta jelo je spremno za konzumaciju.
6. Zobena kaša s medom i bademima
Sastojci:
- 4 dcl mlijeka
- 150 g zobenih pahuljica
- 2 žlice meda
- 1 šaka badema ili oraha (isjeckanih)
Priprema:
Staviti mlijeko da se grije i dodati pahuljice. Miješati dok ne počne vrenje.. sve dok se ne zgusne, a potom dodati sjeckane bademe. Maknite s vatre i nakon 2-3 minute dodati med i promiješati.
Istresti u posudice i poslužiti hladno ili toplo, kako preferirate.
7. Zobeni keksi s brusnicama i orasima
Sastojci: (za 20-24 velika keksa):
- 110 gr nasjeckanih tostiranih oraha
- 170 gr maslaca sobne temperature
- 210 gr smeđeg šećera
- 1 veliko jaje
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 105 gr glatkog brašna
- 1/2 žličice sode
- 1/2 žličice soli
- 1/2 žličice cimeta
- 260 gr zobenih pahuljica
- 1 šalica od 250 ml suhih brusnica ili suhih višanja ili grožđica
Priprema:
Zagrijati pećnicu na 180 stupnjeva. Veliki lim iz pećnice obložite papirom za pečenje. Orahe nasjeckajte i malo tostirajte u pećnici 8 - 10 minuta, samo da zamirišu.
Maslac i šećer (ja sam koristila Muscovado nerafinirani smeđi šećer od Enciana) miksajte 2 - 3 minute, pa dodajte jaje i ekstrakt vanilije i tucite dok se ne sjedini. U drugoj posudi pomiješajte brašno, sol, sodu i cimet te sve umiješajte u gornju smjesu. Ručno umiješajte narezane orahe, brusnice i zobene pahuljice.
Za velike kekse koristite američku mjericu od 1/4 cup ili žlicu za sladoled.
Ja sam radila sa mjericom od 1/4 cup. Mjericu napunite smjesom za keks i malo pritisnite rukom ili žlicom te stavljate na pripremljen pleh, pazeći pritom da ostavite dosta razmaka ( oko 5 cm razmaka ) jer će se keksi raširiti. Ja sam stavljala 6 keksa na jedan pleh.
Keks malo pritisnite rukom da dobijete debljinu 1,25 cm.
Pecite 12-15 minuta, dok keksići ne dobiju smećkasti donji obrub, a u sredini će još biti mekani. Ohladite ih kratko prije nego ih stavite na žicu da se potpuno ohlade.
Donosimo još 10 recepata sa zobenim pahuljicama:
- Za odličan početak dana: Tri recepta za pripremu zobene kaše
- Zaljubite se već u sliku: Doručak iz snova - Zobene, jogurt i voće!
- Prava proljetna zobena kaša s jagodama i bananom
- Savršeno ukusna poslastica: Kolač od borovnica i zobenih pahuljica
- Savršen početak dana: Muffini od zobenih i šumskog voća
- Brzi proteinski kolač od jabuka za dobro jutro
- Odličan doručak: Ukusna zobena kaša za zdravi početak dana
- Energetski zobeni prutići
- Zobena kaša s goji bobicama i pinjolima
- Izvrstan ljetni doručak: Zobene pahuljice s kruškom i grčkim jogurtom
Nadamo se da smo vam ovim receptima pomogli u idejama kako uvesti zobene pahuljice u vašu svakodnevnu prehranu. Ukoliko i sami smislite neki ukusan obrok od zobenih pahuljica, podijelite ga s nama. Jedva čekamo probati!
ili Fitness.com.hr trgovinama u Zagrebu.
Objavljeno 29.05.2021.