Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu
Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:
Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)
Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!
Ekskluzivna ponuda
Iskoristi priliku za 50% popusta na Fitness kuharicu s 50 zdravih recepata za sve obroke u danu. Ograničena količina i broj dana!
Posni sir je neizostavna namirnica svakog sportaša, od profesionalaca do rekreativaca koji paze na unos kvalitetnih proteina. Pročitajte 40 recepata za obroke s posnim sirom, slatke i slane.
SLATKI RECEPTI S POSNIM SIROM
Posni sir s whey proteinima
Sastojci:
- 200 g posnog sira
- 1 mjerica whey proteina (naruči ovdje)
Postupak:
Promiješajte oba sastojka u posudici i uživajte u proteinskom obroku.
Palačinke od posnog sira
Sastojci:
- 120 g zobenih pahuljica
- 120 g posnog sira
- 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
- 4 bjelanjka
- 1/2 banane
Postupak:
Umiješajte u blenderu sve sastojke dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Zagrijte tavu i smjesu izlijevajte na tavu te pecite kao klasične palačinke. Palačinke možete namazati posnim sirom, prirodnim pekmezom bez dodanih šećera ili maslacem od kikirikija, ovisno o vašim energetskim potrebama.
Posni sir s maslacem od kikirikija
Sastojci:
- 200 g posnog sira
- 1 žlica maslaca od kikirikija
Postupak:
Promiješajte oba sastojka u posudici i uživajte u proteinskom obroku s neodoljivim okusom kikirikija.
Kolač od posnog sira s voćem
Sastojci:
- 6 jaja
- 1 mjerica whey proteina od vanilije (naruči ovdje)
- 3-4 velike žlice posnog sira
- stevija
- 200 g sezonskog voća (jagode su odličan izbor)
Postupak:
Pećnicu zagrijte na 160 stupnjeva, te u nju stavite vatrostalnu posudu punu vode, da u pećnici bude pare. Odvojite žumanjke od bjelanjaka. Žumanjcima dodajte steviju pa izmiksajte dok ne postanu svijetli i pjenasti pa im dodajte posni sir. Dobro izmiksajte pa dodajte mjericu whey proteina. Kad se sve dobro sljubi, dodajte pola količine voća pa sve dobro promiješajte.
Izmiksajte bjelanjke dok ne dobijete snijeg. Nježno umiješajte u prvu smjesu. Izlijte smjesu u kalup. Po površini posložite voće pa pecite oko 30 minuta ma 160 stupnjeva.
Posna Pina colada
Sastojci:
- 200 g posnog sira
- 200 g svježeg ananasa
- 1/2 banane
- 100 ml malomasnog mlijeka
- 1 žlica kokosovog brašna
- 3-4 kockice leda
Postupak:
Sve sastojke ubacite u blender i miksajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Servirajte odmah.
Posna proteinska torta
Sastojci:
- 500 g posnog sira, neki kremasti
- 500 g posnog sira, neki manje kremast
- 2 mjerice whey proteina, okus po želji (naruči ovdje)
- 1 vrećica želatine
- 1 red tamne čokolade (minimalno 80% kakaa)
- malo vode
Postupak:
Želatinu pripremite prema uputama. Pomiješajte je s posnim sirom te smjesu stavite na podlogu za tortu.
Tamnu čokoladu istopite i pomiješajte s dvije mjerice whey proteina i malo vode. Preljev iskoristite kao glazuru kojom ćete namazati tortu
Posne Raffaelo kuglice
Sastojci:
- 200 g posnog sira
- 200 g kokosovog brašna
- 1 mjerica whey proteina od čokolade (naruči ovdje)
- stevija (po želji)
- bademi
Postupak:
Bademe stavite u toplu vodu i pustite da prokuhaju na minutu, da biste lako skinuli gorku kožicu. U posni sir umiješajte mjericu whey proteina od čokolade (može i neki drugi okus) te dodajte kokosovo brašno stalno miješajući dok ne dobijete čvrstu i krutu smjesu koju je lako oblikovati rukama.
Žlicom odvajajte komad po komad smjese, umetnete u središte smjese po jedan oguljeni badem, te u dlanovima oblikujte kuglice. Kuglice stavite preko noći u hladnjak.
Superfood posni sir
Sastojci:
- 200 g posnog sira
- 2 žlice kakaa u prahu
- stevija, po želji
Postupak:
Posni sir istresite u posudicu i izmiješajte sa sladilom. Istresite smjesu na tanjur i vilicom raširite. Žlicom pospite kakao prah ravnomjerno po cijeloj površini posnog sira i uživajte u svakom zalogaju.
Posni sir s jabukama i bademima
Sastojci:
- 100 g posnog sira
- 2 žlice grožđica
- 2 žlice badema (sitno narezanih)
- malo cimeta
- 1/2 čajne žličice ekstrakta vanilije
- 1 jabuka
Postupak:
Pomiješajte zajedno posni sir, grožđice, nasjeckane bademe i ekstrakt vanilije. Istresite u posudu i pospite cimetom. Servirajte uz jabuku nasjeckanu na kockice.
Slatki posni sir s bananom
Sastojci:
- 200 g posnog sira
- 1 žlica meda
- 1 banana, narezana na ploškice
- cimet
Postupak:
Pomiješajte sve sastojke, pospite cimetom i jedite odmah.
Smoothie od posnog sira i voća
Sastojci:
- 200 g posnog sira
- 80 g voća po želji
- 100 ml vode
Postupak:
Sve sastojke ubacite u blender i miksajte. Po želji dodajte još vode.
Jednostavni kolač od posnog sira
Sastojci:
- 300 g posnog sira
- 4 jaja
- stevija
- 3 žlice kokosovog brašna, po želji
- 200 g sezonskog voća (može i smrznuto)
- mjerica whey proteina od vanilije (naruči ovdje)
Postupak:
Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva. Izmiješajte sve posni sir, jaja, steviju, whey i kokosovo brašno. Kad ste dobili jednoličnu smjesu, ubacite voće pa nježno promiješajte da se voće ne smrvi. Smjesu izlijte na protvan u kojem je papir za pečenje pa stavite na 180 stupnjeva 15-20 minuta. Povremeno piknite vilicom jer se može malo napuhati.
Cheesecake bez grižnje savjesti
Sastojci:
Podloga:
- 40 g zobenih pahuljica (sitniji tip)
- 10 g kokosa
- 1 žlica maslaca od kikirikija
- malo zobenog mlijeka
- stevija, po želji
- 1/2 čajne žličice cimeta
- 1/2 čajne žličice ekstrakta vanilije
Krema od sira:
- 500 g posnog sira
- par kapi sladila i ekstrakta vanilije
Postupak:
Izmiješati zobene, kokos, cimet, sladilo i aromu i preliti sa malo vrućeg mlijeka da nabubri. Dodati žlicu kikiriki maslaca i sve umiješati da se dobije gusta, tijestu nalik smjesa, od koje oblikujemo podlogu debljine cca 1 cm.
Postupak je najjednostavniji ako se cheesecake slaže “naopako”, tj. da se u kalup prvo stavi sir, a zatim podloga. Nakon pola sata hlađenja u dubokom, kad sve malo očvrsne, istresti cheesecake iz kalupa, posložiti 100g malina i vratiti u hladnjak da se dodatno rashladi.
Slatki posni popečci
Sastojci:
- 500 g posnog sira
- 250 g zobenog brašna (ili zobenih pahuljica, sitniji tip)
- stevija, po želji
- 1/2 čajne žličice soli
Postupak:
Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva. Sve sastojke dobro promiješajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Jušnom žlicom grabite tijesto stavljajte popečke na protvan na kojem se nalazi papir za pečenje. Pecite 20-25 minuta, odnosno dok popečci ne dobiju zlatno-smeđu boju.
Egzotični doručak s posnim sirom
Sastojci:
- 200 g posnog sira
- 100 g svježeg ananasa ili manga
- 2 žlice zobenih pahuljica (sitniji tip)
Postupak:
Pomiješajte posni sir i zobene pahuljice. Polovicu ananasa umiješajte u smjesu, a drugu polovicu ostavite na vrhu smjese.
Energetski snack s kvinojom i posnim sirom
Sastojci:
- 40 g kvinoje
- 100 g posnog sira
- 1 kruška
- cimet
- sladilo, po želji
Postupak:
Kvinoju skuhajte i ostavite da se malo ohladi. Uzmite zdjelicu pa u nju stavite polovicu kvinoje, pa na nju polovicu posnog sira i polovicu kruške nasjeckane na kockice. Na ovo jednakim redoslijedom poredajte ostalo, a na vrh pospite malo cimeta te stavite sladilo.
Čokoladni smoothie s posnim sirom
Sastojci:
- 1 žlica kakaa u prahu
- 200 g posnog sira
- 1/2 žlice meda
- 100 ml malomasnog mlijeka
- 3-4 jagode
Postupak:
Sve sastojke ubacite u blender i miksajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu.
Zobene pahuljice s posnim sirom
Sastojci:
- 1 mjerica whey proteina (naruči ovdje)
- 50 g zobenih pahuljica, sitniji tip
- 1/2 čajne žličice cimeta
- 150 g posnog sira
- 1/2 čajne žličice ekstrakta vanilije
- 100 ml vode ili malomasnog mlijeka
Postupak:
Sve sastojke stavite u zdjelicu i dobro promiješajte. Ovo je odličan doručak za početak dana.
Muffini s posnim sirom i borovnicama
Sastojci:
- 80 g posnog sira
- 1 jaje
- 180 g zobenog brašna
- 1/2 čajne žličice soli
- stevija
- 1/2 čajne praška za pecivo
- 80 ml malomasnog mlijeka
- 250 g borovnica
Postupak:
Pomiješajte jaje i posni sir dok se sastojci ne sljube. Dodajte zobeno brašno, prašak za pecivo, sol i sladilo pa sve dobro promiješajte. Dodajte mlijeko , promiješajte da se stopi pa na kraju dodajte i borovnice te nježno izmiješajte.
Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva. Smjesu razdijelite u kalupe za muffine i pecite 15-ak minuta.
Posni sir s jagodama
Sastojci:
- 200 g posnog sira
- 1 manja banana
- cimet
- 100 ml mlijeka
- 3-4 jagode
- 1 red tamne čokolade (min 75% kakaa)
Postupak:
Sve sastojke ubacite u blender i miksate dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Dekorirajte s redom naribane tamne čokolade i jednom jagodom.
SLANI RECEPTI S POSNIM SIROM
Sendviči s posnim sirom
Sastojci:
- 2 integralna tosta
- 2 fete posne pureće ili pileće šunke
- 1 mala rajčica
- 120 g posnog sira
- 1/2 avokada
Postupak:
Zagrijte tost. Avokado i rajčice narežite na tanke kriškice. Tost premažite debljim slojem posnog sira pa na njega posložite šunku, avokado i rajčicu.
Sirni namaz od avokada
Sastojci:
- 1 avokado
- 3 žlice limunova soka
- 30 g pinjola
- 100 g svježeg sira
- prstohvat papra
Postupak:
Avokado ogulite i očistite od koštice, narežite na kockice i nakapajte 1 žlicom limunova soka. Pinjole usitnite u električnoj sjeckalici zajedno s avokadom i svježim sirom. Dodajte preostali limunov sok i papar. Sve dobro izmiješajte i namaz dobro ohladite.
Preporučujemo jesti na rižinim krekerima ili dvopeku.
Omlet s posnim sirom
Sastojci:
- 100 g posnog sira
- 4 jaja
- origano
- sol
- kokosovo ulje
Postupak:
Jaja istresite u zdjelicu, dodajte origana po želji i umutite. Ta tavi zagrijte malo kokosovog ulja pa dodajte posni sir i lagano miješajte dok se malo omekša. Dodajte umućena jaja s origanom i miješajte kao klasičnu kajganu.
Jednostavni namaz od tune i posnog sira
Sastojci:
- 200 g posnog sira
- 185 g tune u salamuri
- 1 čajna žličica svježeg peršina
- 1 žličica senfa
- prstohvat soli
Postupak:
Ocijedite tunu i stavite je u posudu. Dodajte sve ostale sastojke i dobro promiješajte. Servirajte hladno i mažite na integralni dvopek ili rižine krekere.
Riža zapečena s posnim sirom
Sastojci:
- 200 g riže
- 400 g posnog sira (neki kremasti)
- 2 jaja
- 1/2 čajne žličice soli
- 100 g narezanog sira (gauda)
Postupak:
Rižu skuhajte i ostavite da se ohladi. Izmiješajte svježi sir, jaja i sol. Sve promiješajte s rižom. Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva. U protvan stavite papir za pečenje i izlijte smjesu. Po vrhu pobacajte na kockice narezanu gaudu. Pecite oko 20 minuta na 200 stupnjeva. Kad je gotovo pustite da se malo ohladi prije rezanja.
Tjestenina s posnim sirom
Sastojci:
- 150 g integralne tjestenine
- 200 g posnog sira
- 150 ml malomasnog mlijeka
Postupak:
Tjesteninu skuhajte prema uputama na pakiranju. Pomiješajte posni sir i mlijeko dok se ne sljube u jednoličnu smjesu. Prelijte tjesteninu mješavinom sira i mlijeka i dodajte začine koje želite (peršin, papar…).
Slani kolač od tune i posnog sira
Sastojci:
- 370 g tune u salamuri (2 konzerve)
- 250 g posnog sira (neki kremasti)
- 3 jaja
- peršin
- sol i papar
Postupak:
Tunu ocijedite od tekućine. Jaja umutite pa u njih dodajte tunu i sve promiješajte. Dodajte sir i začine. Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva, a u protvan stavite papir za pečenje. Smjesu izlijte na protvan i rasporedite tako da bude jednake debljine na svim dijelovima. Pecite oko 30 minuta.
Salata s posnim sirom
Sastojci:
- 150 g posnog sira
- 1 rajčica
- 1 krastavac
- vlasac
- sol i papar, po želji
Postupak:
Rajčicu i krastavac narežite na kockice. Pomiješajte sve sastojke i začinite po želji.
Namaz od posnog sira i špinata
Sastojci:
- 200 g posnog sira
- 200 g kuhanog špinata
- 1/2 čajne žličice češnjaka u prahu
- 1/2 čajne žličice soli
- 1 žlica svježeg peršina, sitno nasjeckanog
Postupak:
Špinat dobro ocijedite pa narežite na što sitnije. Pomiješajte sve sastojke i stavite u hladnjak. Namaz mažite na integralni tost ili rižine krekere.
Jaja punjena posnim sirom
Sastojci:
- 6 jaja
- 100 g posnog sira
- 2 žlice svježeg peršina
- 1 žlica senfa
- 1/2 čajne žličice crvene paprike
Postupak:
Jaja skuhajte, ogulite i prerežite po dužini. Izvadite žutanjke. U posudici umiješajte posni sir, senf, na sitno narezan svježi peršin i crvenu papriku. Smjesom napunite jaja.
Rajčice punjene posnim sirom
Sastojci:
- 4 rajčice srednje veličine
- 200 g posnog sira
- 50 g crnih maslina, otkoštenih
- 2 žlice svježeg bosiljka
- 2 žlice svježeg peršina.
Postupak:
Nožem odrežite vrh rajčice. Pažljivo žlicom izvadite meso rajčice, pazeći da kora ostane neoštećena. Meso rajčice narežite na kockice. Dodajte mu na sitno nasjeckane masline, posni sir i sitno narezan svježi bosiljak i peršin. Žlicom napunite izdubljene rajčice smjesom.
Stavite u pećnicu na papir za pečenje i pecite 15-ak minuta na 180 stupnjeva.
Posni sir na meksički način
Sastojci:
- 200 g posnog sira
- 1 limun
- papar
Postupak:
Posni sir stavite u zdjelicu. Pospite ga cijeđenim sokom limuna i paprom te sve dobro promiješajte. Namaz držite u hladnjaku. Mažite na integralne krekere.
Posni sir s kečapom
Sastojci:
- 200 g posnog sira
- 50 g kečapa
- origano
Postupak:
Sve sastojke pomiješajte i stavite u hladnjak. Mažite na integralni tost.
Zeleni smoothie s posnim sirom
Sastojci:
- 200 g posnog sira
- 100 ml vode
- 1 čajna žličica chia sjemenki
- 1 čajna žličica meda
- 1 banana
- 1 šaka baby špinata
- 150 g svježeg ananasa
- 3-4 kockice leda
Postupak:
Sve sastojke ubacite u blender i miksajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Po potrebi, dodajte još vode.
Kruščići od posnog sira bez ugljikohidrata
Sastojci:
- 3 jaja
- 100 g krem posnog sira
- 1 žličica praška za pecivo
- malo soli
Postupak:
Razdvojite jaja, bjelanjke u jednu zdjelu i žumanjke u drugu. Istucite bjelanjke zajedno sa solju dok ne dobijete čvrsti snijeg. Pomiješajte žumanjke i krem posni sir dok ne postanu glatka smjesa. Dodajte prašak za pecivo. Pažljivo dodajte bjelanjke u kremu od žumanjaka i sira - pokušajte zadržati što više zraka u bjelanjcima.
Stavite 6 velikih kruščića na protvan na kojem je papir za pečenje. Pecite u sredini pećnice na 150 stupnjeva oko 25 minuta - dok ne postanu zlatni.
Slana pita s posnim sirom
Sastojci:
- integralne kore
- 500 g posnog sira (kremastog)
- 500 g posnog sira (manje kremastog)
- 200 ml jogurta
- soli po želji
- 1 cijelo jaje
Postupak:
Pomiješajte sireve i jogurt. Po želji posolite. Duple kore raširite na stolu i napunite smjesom pa umotajte. Kad ste sve kore umotali, premažite ih umućenim jajetom. Pecite u pećnici 20 min na 150°C. Kad izvadite iz pećnice pokrijte krpom da se ne isuše.
Polpete s posnim sirom i mljevenim mesom
Sastojci:
- 85 g posnog sira
- 20 g zobenog brašna
- 1 režanj češnjaka
- 1 jaje
- 150 g mljevene nemasne teletine
- 1 luk, sitno nasjeckan
- 2 žlice svježeg peršina, sitno nasjeckan
Postupak:
Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva, a u protvan stavite papir za pečenje. Sve sastojke stavite u veću posudu i dobro promiješajte dok ne dobijete jedoličnu smjesu. Rukama oblikujte polpete i stavite ih na papir za pečenje. Pecite u pećnici 20-ak minuta, odnosno dok ne dobiju zlatno-smeđu boju.
Krumpir punjen posnim sirom
Sastojci:
- 2 veća krumpira
- 150 g posnog sira
- 1 žumanjak
- 1/2 čajne žličice vlasca
- 1/2 čajne žličice soli
- 1/4 čajne žličice papra
Postupak:
Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva. Krumpire razrežite po duljini i stavite u pećnicu da se peku 20-ak minuta. Izvadite iz pećnice i ostavite da se hladi. U posudi izmiješajte sve ostale sastojke. Žlicom izdubite krumpir i isjeckanu polovinu nutrine krumpira dodajte smjesi.
Polovice krumpira napunite smjesom i vratite u pećnicu da se peče još 20 minuta.
Omlet od posnog sira i povrća
Sastojci:
- 4 jaja
- 200 g posnog sira
- 1 mladi luk
- 100 g baby špinata
- 5 cherry rajčica
- malo kokosovog ulja
Postupak:
Umutite jaja. Dodajte im posni sir i dobro promiješajte. Mladi luk narežite na kolutove debljine oko pola centimetra. Baby špinat narežite na trakice. Rajčice narežite na četvrtine. Sve sastojke pomiješajte.
Na tavu stavite kokosovo ulje, a kad je toplo izlijte smjesu i poklopite. Poklopljeni omlet će se zapeći odozdola, a odozgora dovršiti u pari pa nema potrebe za miješanjem i okretanjem smjese.
Tortilja s posnim sirom i tunom
Sastojci:
- 100 g tune u salamuri
- 100 g kremastog posnog sira
- 50 g kuhane integralne riže
- 1 žlica aceta balsamica
- 1/2 avokada narezanog na kockice
- par listova zelene salate
- 2 integralne tortilje
Postupak:
Istresite tunu u posudu i dodajte joj posni sir i dobro promiješajte da se sjedine. U drugoj posudi pomiješajte rižu i aceto balsamico. Na tortilju istresite polovicu mješavine tune i posnog sira i žlicom raširite po tortilji. Na tunu stavite list zelene salate pa na njega istresite polovicu riže i aceta, te također raširite po salati. Na vrh dodajte pola avokada te umotajte tortilju. Preostalu smjesu umotajte u drugu tortilju.
Dobar tek!
Objavljeno 25.04.2022.