Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu
Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:
Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)
Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!
Ekskluzivna ponuda
Iskoristi priliku za 50% popusta na Fitness kuharicu s 50 zdravih recepata za sve obroke u danu. Ograničena količina i broj dana!
U posljednjih desetak godina, na europskom tržištu hrane svoje je mjesto dobila i jedna nutritivno visokovrijedna namirnica koja svoje porijeklo vuče iz južne Amerike. Njezino ime je - CHIA.
Chia sjemenke odličan su izvor omega-3 masnih kiselina, antioksidansa, vitamina i minerala. Po svojem sastavu, chia sjemenke sadrže 30% masti, među kojima je i alfa-linolenska kiselina. Među mastima koje nalazimo u chia sjemenkama su omega-3 masne kiseline, omega-6 masne kiseline, omega-9 masne kiseline i zasićene masne kiseline.
Po svojem sastavu makronutrijenata chia sjemenke imaju 40% ugljikohidrata, 30% masti i 15% proteina. Osim toga, ove sjemenke su bogate vitaminima A, B, E i D te kalcijem, kalijem, bakrom, željezom, manganom i cinkom.
Kad govorimo o zdravstvenim blagodatima chia sjemenki, onda treba istaći da im se pripisuje veći niz pozitivnih utjecaja na zdravlje, među kojima su:
- snižavanje razine šećera u krvi
- poboljšanje zdravlja krvnih žila
- pozitivan utjecaj na probavu i čišćenje crijeva
- opskrba zalihama omega-3 masnih kiselina
- jačanje zuba i kostiju
- opskrba tijela kvalitetnim bjelančevinama
- pomoć pri mršavljenju
- pozitivan utjecaj na san
Napomena: Chia sjemenke imaju veliku moć upijanja vode, pa se nemojte iznenaditi kad chia sjemenke puštene u vodi samo nekoliko minuta nabubre i pretvore se u želatinoznu smjesu. Upravo stoga, s pojavom chia sjemenki preplavljeni smo receptima za pudinge na bazi chia sjemenki.
Zbog svega navedenoga, predlažemo da svakodnevno unosite chia sjemenke koje možete nabaviti i u našem webshopu po odličnim cijenama. Evo nekoliko prijedloga kako ih pripremiti za konzumaciju:
Kaša s chia sjemenkama
Sastojci:
- 1/3 šalice chia sjemenki
- 2/3 šalice vode
- 1/2 banane
- 1 žlica goji bobica
- 1 žlica kokosovog čipsa
- 1 čajna žličica agavinog sirupa
- 1 žlica bučnih sjemenki
- 1 žlica suncokretovih sjemenki
Priprema:
Chia sjemenke istresite u veću zdjelicu i dodajte vodu te dobro promiješajte. Dodajte agavin sirup i kokosov čips pa ponovo dobro promiješajte. Nakon toga dodajte bučine i suncokretove sjemenke. Chia sjemenke će upiti svu vodu pa će kaša biti kompaktna.
Smjesu istresite u posudicu. Na vrh narežite bananu na ploške i dodajte goji bobice. Dobar tek!
Pogačica od chia sjemenki i limuna
Sastojci:
- 450 g zobenog brašna (ili sami smiksajte obične zobene pahuljice)
- 1/2 čajne žličice praška za pecivo
- 1/2 čajne žličice sode bikarbone
- 1/4 čajne žličice soli
- 50 g chia sjemenki
- 1 žlica kokosovog brašna
- 50 g kokosovog ulja (tvrdog, iz hladnjaka)
- 1 jaje
- 1/2 čajne žličice vanilije
- 1 žlica svježe cijeđenog limunovog soka
- 1 žlica naribane kore limuna ili naranče
- med ili sladilo po želji
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva Celzijevih. Ako sami miksate zobene pahuljice, ubacite ih u mikser i miksajte 10-15 sekundi, dok ne dobijete usitnjenu, brašnastu teksturu. U mikser u kojem se nalazi zobeno brašno dodajte prašak za pecivo i sodu bikarbonu te kokosovo brašno i sol i dobro promiješajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Dodajte chia sjemenke te ponovo dobro promiksajte.
Iz hladnjaka izvadite kokosovo ulje i nožem razbijte na manje komadiće. Ubacite i usitnjeno kokosovo ulje u mikser i miksajte par sekundi. Dodaje jaje, med (ili sladilo), vaniliju, svježe cijeđeni limunov sok i naribanu koru limuna (ili naranče) te ponovo miksajte dok se smjesa ne ujednači.
Smjesu istresite na zagrijani protvan, na koji ste prethodno stavili papir za pečenje. Pustite par minuta da odstoji kako bi kokosovo brašno pokupilo što više tekućine. Oblikujte pogačicu u obliku kruga te nožem zarežite na 6 dijelova kako biste pogačice lakše trgali kad budu pečene.
Pecite 15 minuta. Izvadite iz pećnice, oštrim nožem potpuno razdvojite pogačice prema zarezanim linijama te vratite u pećnicu na još 3 minute kako bi rubovi bili hrskavi.
Bezglutenska chia pizza
Sastojci:
Za tijesto:
- 50 g chia sjemenki
- 1,5 dl vode
- 3 žlice heljdinog brašna
- 1 čajna žličica origana
- 1 čajna žličica pinjola (nasjeckani na sitno)
- 1 čajna žličica bučinih sjemenki (nasjeckane na sitno)
- 1/2 čajne žličice soli
Za nadjev:
- 0,5 dl soka rajčice
- 10 cherry rajčica (narezanih na četvrtine)
- 4 šampinjona (narezani na ploške)
- šaka rukole
- 5 dkg naribanog sira
- bosiljak
- origano
- sol i papar po želji
Priprema:
U posudi promiješajte chia sjemenke, heljdino brašno, vodu, origano i sol te pustite da se voda upije. U smjesu dodajte narezane pinjole i bučine sjemenke te promiješajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Smjesu istresite na protvan u kojem je papir za pečenje i razvucite tako da smjesa bude oko 1cm debljine. Pecite u pećnici na 175 stupnjeva 30-40 minuta ili dok ne postane hrskavo.
Izvadite iz pećnice, dodajte nadjev (osim rukole) te vratite u pećnicu još 10 minuta. na kraju dodajte još malo sira i svježu rukolu. Uživajte!
Chia puding s vanilijom
Sastojci:
- 2,5 dl bademovog ili zobenog mlijeka
- 100 g chia sjemenki
- 1/2 čajna žličica ekstrakta vanilije
- 1 žlica meda (ili sladilo)
- neko sezonsko voće za dodatak
- pola šake narezanih badema (ili drugih orašastih plodova) za dodatak
Priprema:
Pomiješajte bademovo (ili zobeno) mlijeko, chia sjemenke, vaniliju i med (sladilo) u posudi dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Ostavite u hladnjaku 45 minuta.
Kad izvadite iz hladnjaka dodajte na vrh neko sezonsko voće i narezane orašaste plodove. Uživajte u finom i zdravom doručku ili međuobroku.
Zobeni keksići s chia sjemenkama
Sastojci:
- 1,5 žlica chia sjemenki
- 0,5 dl bademovog ili zobenog mlijeka
- 2 banane (oguljena i zgnječena)
- 150 g zobenih pahuljica (sitniji tip)
- 50 g datulja (nasjeckane na sitno)
- 50 g naribane tamne čokolade
- 1 žlica maslaca od badema
- cimet
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva Celzijevih. U manjoj posudi promiješajte chia sjemenke i bademovo (zobeno) mlijeko i pustite da odstoji 10-ak minuta dok ne dobije gelastu teksturu. Smjesu istresite u veću posudu i dodajte zgnječenu bananu, zobene pahuljice, maslac od badema i cimet te miješajte dok smjesa ne postane jednolična. Nježno umiješajte komadiće čokolade i datulje.
Oblikujte manje keksiće i stavite na papir za pečenje. Pecite 17-20 minuta, odnosno dok dno keksića ne dobije zlatno-smeđu boju. Uživajte!
Puding od chia sjemenki i kikirikija
Sastojci:
- 30 g chia sjemenki
- 2 dl bademovog (ili zobenog) mlijeka
- 4 datulje
- 1 žlica kakao praha
- 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
- 1/4 čajne žličice soli
- 1 žlica meda (ili sladilo)
- šaka kikirikija
- 1/2 na ploške narezane banane
Priprema:
Pomiješajte chia sjemenke, bademovo (zobeno) mlijeko i datulje te ostavite 45 minuta da odstoji, kako bi se pretvorilo u gelastu smjesu. Dodajte ostale sastojke (osim kikirikija i banane) i izmiksajte do jednoličnosti. Istresite u posudu te na vrh dodajte kikiriki i narezanu bananu.
Objavljeno 14.10.2021.