Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu
Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:
Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)
Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!
Ekskluzivna ponuda
Iskoristi priliku za 50% popusta na Fitness kuharicu s 50 zdravih recepata za sve obroke u danu. Ograničena količina i broj dana!
Makovnjača je sastavni dio tradicionalnog, blagdanskog stola diljem Hrvatske. Čini mi se da ne postoji kuhinja u kojoj se barem jednom nije pripremala.
Uvijek sam radije birala onu natrpanu s makom stoga sam odlučila i ovu vegansku varijantu makovnjače obilato napuniti makom, jer zašto ne?
Moram priznati da su dizana tijesta pravi izazov kada ne koristite bijeli šećer i bijelo brašno jer kokosov šećer, čini mi se, ne surađuje prijateljski s kvascem no svejedno, tijesto će se dići. Također, koristite li pirovo brašno, posebice integralno, kvaliteta tijesta bit će drugačija od one na koju smo navikli, a navikli smo na mekano, sočno tijesto.
Ako vam to zbilja treba, preporučujem da koristite pšenično polubijelo T850 brašno i agavin ili rižin slad. A ako nemate ništa protiv pomalo sušeg tijesta, spremnog za utoćati u neki topli (ili hladni) napitak, onda ste spremni na recept.
Sastojci (za dvije velike štruce):
Sastojci za tijesto:
- 250 ml tople (ne vrele!) vode
- 1 žlica kokosovog ulja
- 500 g pirovog integralnog brašna
- 1 vrećica suhog kvasca
- 120 g kokosovog šećera
- 1/2 žličice vanilije u prahu
- prstohvat soli
Sastojci za nadjev:
- 400 g mljevenog maka
- 120 g kokosovog šećera ili nekog drugog zaslađivača
- 1 žličica vanilije u prahu
- 1 žličica cimeta u prahu
- 1 žličica korice limuna
- 125 ml mlijeka
- 2-3 žlice grožđica (po želji)
Priprema tijesta:
- U posudici pomiješati toplu vodu i ulje.
- U veću posudu staviti sve suhe sastojke te dobro promiješati pjenjačom.
- Dodati toplu mješavinu ulja i vode i miješati te potom mijesiti dok ne dobijete glatko tijesto.
- Tijesto staviti u lagano nauljenu posudu i pokriti čistom krpom te pustiti na toplome da se diže, minimalno sat vremena.
Nadjev:
- Pomiješati mljeveni mak sa šećerom, vanilijom, koricom limuna i cimetom. Zagrijati mlijeko s grožđicama te vruće mlijeko dodati u posudu s makom.
- Pomiješati sve dok se sastojci ne povežu i pustiti da malo odstoje prije mazanja po tijestu.
Pripremiti protvan i obložiti ga papirom za pečenje.
Nakon dizanja, tijesto podijeliti na dva dijela te ga na pobrašnjenoj površini razvaljati u pravokutnik. Jedna strana neka bude dužine protvana za pečenje, a druga koliko debelo/tanko tijesto želite.
- Tijesto premažite (u tanjem sloju) punjenjem. Neka punjenje prekrije tijesto. Zatim pažljivo zarolati tijesto u roladu.
- Prenijeti roladu u protvan te ponoviti postupak s drugim dijelom tijesta.
- Pokriti rolade s krpom i pustiti još 10-ak minuta na toplom da odstoje.
- Premazati rolade s malo (biljnog) mlijeka te staviti peći u zagrijanu pećnicu na 170 stupnjeva cca. 45-50 minuta.
- Izvaditi rolade i pokriti krpom kako bi ostale što sočnije.
Objavljeno 30.12.2023.