Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu
Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:
Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)
Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!
Ekskluzivna ponuda
Iskoristi priliku za 50% popusta na Fitness kuharicu s 50 zdravih recepata za sve obroke u danu. Ograničena količina i broj dana!
Stigla je sezona kestena koji su mnogima omiljena jesenska poslastica u svim oblicima - od vrućih kestena kod kestenjara na ulici do kesten pirea ili kolača. Kesten je inače jedna od prvih namirnica koju je čovjek jeo, a za to postoje i arheološki dokazi.
Kesteni pomažu kod anemije, iscrpljenosti, pospješuju cirkulaciju i imaju mnoga ljekovita svojstva, a načini pripreme za jelo su mnogobrojni.
Glavni sastojak mu je škrob (oko 44 posto) u sirovoj sjemenci, po čijoj se količini može usporediti s krumpirom, pa se iz kestena može dobiti i brašno koje se upotrebljava kod pripreme kolača, osobito u poznatim kulinarskim zemljama Italiji i Francuskoj.
Kesten sadrži puno vitamina A i C te većinu vitamina B skupine. Osim toga, bogat je i kalijem, kalcijem, željezom i fosforom koji su nužno potrebni za naš organizam.
Lako se probavlja, a ima i mnoga ljekovita svojstva. Naime, kesten je zbog svog kasnog cvata odlična ispaša za pčele i njihov izvor peluda i nektara. Kestenov med je zato vrlo zdrav i pospješuje cirkulaciju, štiti jetra, pomaže kod gastritisa, anemije te fizičke i intelektualne iscrpljenosti.
Može se jesti svjež, pečen, kuhan, pržen ili kao pire. Oguljeni kesteni mogu se kuhati, poširati u crvenom vinu ili mlijeku te pirjati na maslacu za ukrašavanje jela.
Pripremili smo recept koji je vrlo jednostavan za pripremu, ali ima bogat i zanimljiv okus.
Puretina s kestenom i gljivama
Pureći file punjen smjesom pirjanih gljiva i pirea od kestena osvježit će i najzahtjevnije nepce.
Sastojci:
- 80 dag purećeg filea
- 10 dag kesten pirea
- 50 dag šampinjona
- 3 dag maslaca
- 1 dcl bijelog vina
- 2 dcl vrhnja za kuhanje
- 10 dag sira po ukusu
Priprema:
Pureći file razrezati na jednake dijelove i ujednačiti debljinu batom. Šampinjone pirjamo na maslacu i razdijelimo u dvije posude - u manju za punjenje filea, u veću za umak. Umiješati pire od kestena u jednakim omjerima u obje zdjele.
Stavimo malo smjese gljiva i kestena na sredinu filea, dodamo sir po želji i zamotamo file. Pričvrstimo krajeve filea čačkalicom ili koncem za pečenje. Punjene filete poslažemo u vatrostalnu zdjelu koju smo prethodno namazali maslacem. Pečemo 40 minuta na 180 stupnjeva, prvo pokriveno aluminijskom folijom, a od polovice vremena otvoreno.
U tavi pirjamo gljive i pire od kestena s vrhnjem za kuhanje i vinom dok vino ne ispari. Kad su fileti u pećnici gotovi, prelijemo ih umakom i poslužimo.
Izvor: metro-portal.hr
Objavljeno 22.10.2010.