Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu
Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:
Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)
Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!
Ekskluzivna ponuda
Iskoristi priliku za 50% popusta na Fitness kuharicu s 50 zdravih recepata za sve obroke u danu. Ograničena količina i broj dana!
Ove hladne jesenje dane najbolje je začiniti jelima od sezonskih plodova koji su nutricionistički optimalni za zadovoljenje svih potreba vašeg organizma za godišnje doba koje nam slijedi – zimu.
Bacite se na njihovo prikupljanje (najbolje u prirodnim staništima) i obradu, kako biste ispratili namirnicu iz prirode do stola, odnosno do svojih gurmanskih nepca.
Donosimo vam nekoliko recepata za prave slastice koje će vas zagrijati i istovremeno pružiti vrhunski gastronomski doživljaj jeseni.
PITA OD BUNDEVE
Nadjev
- 1 srednje velika bundeva (1,5 kg),
- 1 šalica vode,
- 1/4 - 1/2 prstohvata morske soli,
- šalica ječmenog slada,
- jušna žlica kuzu praha,
- šalica narezanih lješnjaka
Potrebno je prvo pripremiti bundevu – operite je, ogulite koru i očistite od sjemenki te ju narežite na kriške i stavite kuhati. Posolite i kuhajte dok ne zavrije, smanjite vatru te poklopite kako bi se sadržale sve arome. Bundevi će biti potrebno 20-ak minuta da omekša, zatim je izmiksajte štapnim mikserom, dodajte ječmeni slad i vratite u zdjelu kuhati 5 minuta. Nakon toga dodajte kuzu u malo vode te sve izmiješajte s bundevom dok smjesa ne postane dovoljno slatka.
Kore
- 3 šalice prosijanoga crnog pšeničnog brašna,
- 1/4 - 1/2 čajne žlice morske soli,
- 1/3 - 1/2 šalice kukuruznog ulja,
- 1/2 šalice hladne vode
Pomiješajte brašno i sol te dodajte ulje i razmiješajte. Dodajte vodu i mijesite dok vam se ne oblikuje lijepa kugla. Razdijelite na dva dijela te razvaljajte dio po dio, najbolje na masnom papiru kako se kora ne bi suviše ljepila.
Koru položite u pleh, lagano je na nekoliko mjesta izbodite vilicom i stavite peći 10 minuta u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva. Zatim je napunite nadjevom od bundeva. Pospite isjeckanim lješnjacima i prekrijte gornjom nepečenom korom koju ste prethodno razvaljali. Vratite u pećnicu te pecite 35 minuta na 180 stupnjeva Celzijevih dok kora ne poprimi zlatnosmeđu boju.
KESTEN PIRE
- 2 šalice sušenog kestenja,
- 5 šalica vode,
- prstohvat morske soli
Kestenje operite i stavite prepeći na teflonskoj tavi na laganoj vatri nekoliko minuta, dobro ga miješajući i okrećući kako ne bi izgorjelo. Potom ih stavite kuhati u ekspres lonac, dolijte vodu i sol i kuhajte 40-50 minuta. Kada su kuhani, izmiksajte ih štapnim mikserom u jednoličnu pire kašu. Dodajte žlicu ječmenog slada po želji.
KEKSI OD ZOBENIH PAHULJICA
- 1 i pol šalica zobenih pahuljica,
- 1/4 šalice cjelovitog pšeničnog brašna,
- 1 i pol jušna žlica kukuruznog ulja,
- 1/2 šalice isjeckanih badema,
- 1/2 šalice rižinog sirupa,
- 1/2 šalice vode,
- 1/8 čajne žlice morske soli
Sve sastojke polako izmiješajte dodajući jedan po jedan navedenim redoslijedom. Dobro promiješajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Stavite je na nauljen lim, izravnajte je i stavite peći na 180 stupnjeva 20-25 minuta. Kada je pečeno, razrežite na pravokutne kekse, omiljene veličine.
MASLAC OD JABUKA
- Kg kuhanih ili pečenih jabuka,
- prstohvat morske soli,
- 1/2 šalice vode
Ogulite jabuke i narežite na kriške te ih sa soli stavite kuhati u vodu. Kuhajte dok voda ne zavrije, zatim poklopite, smanjite vatru i miješajte po potrebi da ne zagore. S vremenom će se jabuke pretvarati u kašu, lagano se zgušnjavati i postajati smeđe.
Topao namaz spremite u čistu staklenku te čuvajte na hladom mjestu. Ovaj namaz odlično će nadopuniti okus keksa od zobenih pahuljica stoga ga preporučamo uz njih poslužiti.
AMASAKE – NAPITAK OD FERMENTIRANE SLATKE RIŽE
Podiže razinu energije za hladnih jesenjih i zimskih dana, preporuča se dojiljama, dojenčadi i djeci, sportašima i svim osobama koji pojačano troše energiju.
Može ga se koristiti kao zaslađivač kompota, kolača, pudinga i ostalih slastica.
- 4 šalice slatke riže,
- 8 šalica vode,
- 1/2 šalice kojia
Rižu pripremite tako što ćete je oprati i namočiti preko noći. Ne bacajte vodu od namakanja; skupa sa njome stavite rižu u ekspres lonac, kuhajte 45 minuta nakon što ste smanjili tlak, na umjerenoj vatri. Odmaknite s vatre na 45 minuta, pustite da se ohladi i dodajte koji. Smjesu prebacite u staklenu zdjelu (nikako u metalnu), pokrijte vlažnom krpom i u blizini izvora topline ostavite da fermentira idućih 6-8 sati. Povremeno promiješajte. Nakon procesa fermentacije vratite u lonac, dodajte amasake i zagrijte do vrenja. Maknite s vatre i nakon što se ohladi, ostavite u dobro zatvorenoj staklenoj zdjeli još nekoliko tjedana dok fermentira.
Kod pripreme napitka, promiješajte dobiveni amasake, stavite u lonac s malo soli i količinom vode koja vam je potrebna za željenu gustoću. Skuhajte pa ostavite da se ohladi do željene temperature za konzumiranje.
Sve sastojke ovih ukusnih makrobiotičkih slastica možete pronaći u većim prodajnim centrima ili u trgovinama makrobiotičkom prehranom.
Objavljeno 15.11.2010.