Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu
Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:
Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)
Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!
Ekskluzivna ponuda
Iskoristi priliku za 50% popusta na Fitness kuharicu s 50 zdravih recepata za sve obroke u danu. Ograničena količina i broj dana!
Iako je mnogi svrstavaju među žitarice, kvinoja je "pseudožitarica" poznata tisućama godina u prehrani. U drevnim južnoameričkim kulturama predstavljala je izvor snage i izdržljivosti, a zbog svoje nutritivne vrijednosti kvinoja napokon dobiva svoje zasluženo mjesto i na europskim menijima.
Kvinoja (Quinoa) je kompletan izvor bjelančevina s obzirom da sadrži svih 9 esencijalnih aminokiselina što predstavlja osnovnu razliku u odnosu na ostale žitarice. Pored toga, sadrži još i aminokiselinu lizin koja predstavlja esencijalan izvor rasta i oporavka tkiva.
Od vitamina kvinoja sadrži tiamin, riboflavin, niacin, pantotensku kiselinu, folnu kiselinu, vitamine A, E i B skupine. Kada govorimo o mineralima, u kvinoji se mogu naći kalcij, željezo, magnezij, fosfor, cink, bakar, mangan i selen. Od ostalih nutrijenata kvinoja na 100 g sadrži 7 g vlakana i karotenoide lutein+zeaksantin 163 mcg.
Objedinjeno u energetskoj vrijednosti, 100 g sirove kvinoje sadrži 368 kcal od čega je 64,1% ugljikohidrata, 14,1% proteina i 6% masti.
Evo nekoliko jednostavnih recepata za pripremu kvinoje:
Kvinoja s maslacem od kikirikija za doručak
Sastojci:
- 60 g kvinoje
- 150 ml zobenog mlijeka
- 1/2 čajne žličice cimeta
- 2 žlice maslaca od kikirikija
- 4-5 polovica oraha
- 1/2 jabuke, nasjeckane na kockice
Priprema:
Kvinoju skuhajte u mlijeku. Istresite u sve u posudicu. Dodajte maslac od kikirikija, cimet, jabuke pa na vrh stavite orahe i sve dobro promiješajte.
Kvinoja s kokosom i borovnicama
Sastojci:
- 1/2 čajne žličice kokosovog ulja
- 80 g kvinoje
- 150 ml zobenog ili bademovog mlijeka
- 1 žlica meda
- 1 žlica kokosovog brašna
- 100 g borovnica
Priprema:
U posudu stavite kokosovo ulje, a kad se zagrijte istresite kvinoju i malo mlijeka (2-3 žlice) pa kuhajte oko 5 minuta, dok se kvinoja ne smekša i dobije zlatno smeđu boju. Dodajte ostatak mlijeka i ostavite na izvoru topline oko 10 minuta, odnosno dok tekućina potpuno ne ispari.
Kvinoju istresite u posudicu, dodajte med, kokosovo brašno i borovnice i dobro pomiješajte.
Kvinoja s povrćem
Sastojci:
- 200 g kvinoje
- 600 ml vode
- 200 g pilećih prsa
- 4 žlice soja umaka
- 300 g tikvica
- 150 g mrkve
- 50 ml maslinovog ulja
- 2 češnja češnjaka
Priprema:
Kvinoju stavite u vodu i kuhajte 15-ak minuta. Mrkvu narežite na trakice i prokuhajte 10-ak minuta. Na tacu stavite malo maslinovog ulja i ubacite na sitno narezan češnjak. Kad češnjak postane staklen, dodajte piletinu narezanu na kockice pa dodajte malo vode i soja umak i poklopite. Pustite da se piletina 10-ak minuta dinsta, uz povremeno miješanje i dodavanje vode po potrebi. Dodajte u piletinu na trakice narezane tikvice pa potom i procijeđenu mrkvu i kvinoju. Sve promiješajte i pustite da se zajedno ukuha dok voda potpuno ne ispari.
Zelena kvinoja s piletinom
Sastojci:
- 150 g kvinoje
- 100 g rikole
- 30 g pistacija
- 1,5 žlica maslinovog ulja
- 200 g piletine
Priprema:
Rikolu nakidajte na komade i na 30 sekundi ubacite u proključalu vodu. Ocijedite je, ali sačuvajte vodu u kojoj se kuhala. U posudu stavite rikolu, pistacije i maslinovo ulje i sve izmiksajte štapnim mikserom. Ako krema nije dovoljno rijetka dodajte malo vode u kojoj se rikola kuhala. U preostalu vodu stavite kuhati kvinoju. Kvinoja je gotova nakon 10-ak minuta kad je ocijedite i pomiješajte s kremom ud rikole.
Na tavi brzo popecite pileće filee i poslužite uz kvinoju.
Objavljeno 12.02.2022.