Ekskluzivna ponuda
Iskoristi priliku za 50% popusta na Fitness kuharicu s 50 zdravih recepata za sve obroke u danu. Ograničena količina i broj dana!
Jesti pizzu s običnim bijelim brašnom odavno je postalo zaista nepotrebno. Naime, niz je varijanti pizze koje su puno zdravije, a okus je jednako dobar, a u mnogim slučajevima i bolji od klasičnoga.
Danas vam donosim ideju za pizzu čije je tijesto napravljeno od pirovog brašna koje ne sadrži gluten i puno je zdravija varijanta od običnog bijelog brašna.
Sastojci za tijesto:
- 400 g pirovog brašna
- 1 vrećica suhog kvasca
- 250 ml mlake vode
- Malo brezinog šećera
- 1 žličica soli
- 3 žlice maslinovog ulja
Sastojci za nadjev:
- Mozzarella u kuglicama
- Gauda ili neki sličan sir, nariban
- Feta sir
- Umak od rajčice
- Svježa rikola
- Masline
- Cherry rajčice
- Začini: origano i dr. po želji
Postupak:
- Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva, a na protvan stavite papir za pečenje.
- U manjoj posudici pomiješajte kvasac, brezin šećer, vodu i 2 žlice brašna pa ostavite da stoji desetak minuta.
- Dok smjesa s kvascem stoji, ostatak brašna stavite u veću posudu i dodajte sol pa promiješajte.
- U sredini smjese oblikujte rupu pa u nju stavite maslinovo ulje i smjesu s kvascem pa krenite smjesu miješati.
- Mijesite smjesu dok se ne razbiju sve mrvice i dok nemate čvrstu, homogenu smjesu tijesta.
- Potom smjesu ostavite u posudi koju ste prije posuli brašnom (da se smjesa ne zalijepi) pa prekrijte krpom i ostavite da stoji na sobnoj temperaturi, 45-60 minuta.
- Nakon toga, smjesu otvadite z posude i stavite na površinu koju ste posuli brašnom, a na kojoj ćete ga razvaljati.
- Kad ste dobili željenu debljinu tijesta, preselite tijesto u protvan, pa naslažite nadjev.
- Prvo tijesto premažite bogato umakom od rajčice, pa ribanim sirom, a potom svim ostalim sastojcima (osim cherry rajčica i rikole).
- Stavite peći oko 30 minuta.
- Kad pizzu izvadite, stavite svježu rikolu i cherry rajčice i servirajte.
Objavljeno 03.05.2020.