Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu
Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:
Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)
Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!
Ekskluzivna ponuda
Iskoristi priliku za 50% popusta na Fitness kuharicu s 50 zdravih recepata za sve obroke u danu. Ograničena količina i broj dana!
I ovaj poznati klasik je jednostavno previše mamio da ga ne bismo pokušali preinačiti u svoju zdraviju verziju. Obično brašno zamijenili smo integralnim pirovim, običan šećer smeđim šećerom i medom, a maslac kokosovim uljem.
Ovih blagdana definitivno znamo koja će verzija makovnjače/orahnjače biti na našem stolu.
Sastojci (za dvije štruce):
Kvas:
- 1 svježi kvasac (40 g)
- 200 ml mlakog mlijeka
- 1 žličica pirovog brašna
- 1 žličica smeđeg šećera
Priprema:
Kvasac razmrviti i pomiješati sve sastojke za kvas u višoj posudi. Ostaviti 15-tak minuta da se digne na toplom.
Tijesto:
- 2 žutanjka + 1 jaje, razmutiti
- 1 žlica smeđeg šećera
- 1/4 žličice soli
- 80 ml kokosovog ulja, otopljenog i prohlađenog
- Ribana korica limuna
- 450 - 500 g integralnog pirovog brašna
- 1/2 praška za pecivo
- 100 ml mlakog mlijeka
Priprema:
- Sve navedene sastojke za tijesto i dignuti kvasac pomiješati vilicom. Dalje miksati mikserom sa spiralnim nastavcima par minuta.
- Po potrebi dodati ili malo brašna ili malo mlijeka, ako je tijesto presuho. Prebaciti na radnu površinu lagano posutu brašnom, pa umijesiti glatko i kompaktno tijesto, barem 5 minuta dok ne dobijete elastično tijesto srednje tvrdoće.
- Staviti u čistu zdjelu, pokriti čistom krpom i staviti da se diže dok ne udvostruči volumen (oko 40 min). Za to vrijeme pripremiti nadjeve.
Tijesto je za oba kolača jednako, samo se nadjev razlikuje. U nastavku članka pročitajte upute za pripremu nadjeva od maka pa potom i nadjeva od oraha.
Zdravija makovnjača
Nadjev mak:
- 200 g mljevenog maka
- 50 g smeđeg šećera
- 2 žlice meda
- 1 žličica cimeta
- korica limuna
- 100-150 ml mlijeka
Priprema nadjeva od maka:
Sve sastojke pomiješati i zaliti kipućim mlijekom, količinu mlijeka dodati malo po malo, ne odmah uliti sve - da se dobije gušća maziva smjesa.
Završna priprema makovnjače nalazi se na kraju teksta.
Zdravija orahnjača
Nadjev orah:
- 250 g mljevenog oraha
- 50 g smeđeg šećera
- 40 g groždica
- 1/2 žličice cimeta
- 1 žlice meda
- Ribana limunova korica
- Vanilija mljevena, po želji
- 100-150 ml mlijeka
Priprema nadjeva od oraha:
Sve sastojke pomiješati i zaliti kipućim mlijekom, količinu mlijeka dodati malo po malo, ne odmah uliti sve - da se dobije gušća maziva smjesa.
Završna priprema makovnjače/orahnjače
- Dignuto tijesto podijeliti na dva jednaka dijela, pa na pobrašnjenoj podlozi razvaljati cca 1 cm debelo i ravnomjerno, pa jedno tijesto premazati makom, drugo orahom.
- Svaku štrucu pažljivo usko namotati, i paziti da smo nadjev ravnomjerno raspodijelili da poslije dobijemo lijepi „puž“ u presjeku. Obje štruce stavite u kalup obložen papirom za pečenje. Ostaviti još 15-ak minuta da se diže na toplom pokrivno krpom, a za to vrijeme ugrijati pećnicu na 180°C.
- Premazati žutanjkom ili cijelim jajetom, pa peći u ugrijanoj pećnici oko 35-40 min.
- Nakon pečenja ostaviti pokriveno krpom da korica malo omekša, zatim ohladiti i rezati.
Objavljeno 09.01.2019.