Ovo je definitivno THE recept za vegansku pitu od jabuke, rustičnog izgleda, fenomenalnog okusa.
Inspiracija mi je u posljednje vrijeme Akis Petretzikis zbog kojeg sam se odvažila koristiti otopljeno kokosovo ulje za prhko tijesto i mogu reći da nema greške.
Tijesto je fino, prhko, topi se u ustima!
Sastojci za obruč 26 cm
Tijesto
500g pirovog brašna
130 g sitnog nerafiniranog smeđeg šećera
100 ml zobenog mlijeka
160 g kokosovog bezmirisnog ulja
1 žličica praška za pecivo
Sastojci za punjenje
1,2 kg jabuka
60 g sitnog nerafiniranog smeđeg šećera
1 žličica cimeta
3 žlice ruma
2 žlice limunovog soka, možete dodati i koricu ako želite
50 g oraha, mljevenih na sitno - opcionalno
Jabuke oprati, oguliti i naribati na kuhinjskoj krpi u zdjeli.
Dobro procijediti kroz krpu, zatim dodati ostale sastojke, promiješati i ostaviti sa strane.
Bezmirisno kokosovo ulje otopiti na laganoj vatri, malo ohladiti, zatim dobro promiješati sa šećerom i zobenim mlijekom koristeći pjenjaču kako bi se sastojci sjedinili.
Dodati brašno i prašak za pecivo i prstohvat soli.
Umijesiti tijesto, odvojiti u 2 djela.
Na namašćen i pobrašnjel/obložen masnim papirom kalup utisnuti polovicu smjese.
Dodati jabuke, zatim izmrviti ostatak tijesta na vrh.
Peći na 170C stupnjeva otprilike 45 minuta, izvaditi i ostaviti da se malo ohladi zatim posipati šećerom u prahu i poslužiti.
Objavljeno 30.04.2020.