Htjela sam napraviti domaći pesto već stoljećima i nakon strke zbrke, evo ga!
Recept je ful jednostavan, sa indijskim orašćićima umjesto pinjolima, svježim bosiljkom (koliko ga se našlo), parmezanom, češnjakom i maslinovim uljem.
Ne može biti loše sa ovakvim sastojcima!
Pesto možete koristiti uz tjesteninu ili čak kao namaz jer je prilično kremast i gust.
Sastojci za cca 500 g pesta
200 g indijskih oraščića (namakati preko noći)
4-6 većih režnja češnjaka
50 g ribanog parmezana ili ovčjeg/kozjeg tvrdog sira
60-100 g svježeg bosiljka
cca 130 ml maslinova ulja
Himalajska sol
malo svježe cijeđena limunova soka, po okusu
Sirove indijske oraščiće potrebno je namakati preko noći, tako se dobije kremastija struktura pesta.
Ocijediti oraščiće i staviti u multipraktik te blendati kako bi dobili kompaktnu usitnjenu smjesu.
Postepeno dodavati češnjak, zatim i sir.
Svakako testirati okus pesta tokom cijelog procesa kako bi vidjeli što vam najviše odgovara.
Dodati svježi bosiljak, barem 60 g kako bi se fino osjetio, a svakako može i više za pravi pesto genovese!
Postepeno lijevati maslinovo ulje i pulsirati kako bi dobili što kremastiju smjesu.
Dodati sol i malo limunova soka po po okusu.
Odmah iskoristiti ili čuvati u staklenci u hladnjaku.
Objavljeno 28.08.2018.