Prva asocijacija na goveđu juhu je - mamin nedjeljni ručak. I dan-danas, kad dolazim u Rijeku kod roditelja, veselim se maminoj juhi. Volim sve što ta juha ima u sebi: kuhanu govedinu, puno raznovrsnog povrća i finu, začinima bogatu juhu.
Ovako idu sastojci:
- goveđe meso, što više to bolje
- 1 grincek - smotuljak korijena celera, peršina, mrkve, korabice, lista celera i peršina
- 1 glavica luka
- začini: sol, papar u zrnu, kurkuma
Meso sam narezala na manje dijelove pa stavila u ekspress lonac. Luk sam očistila, prerezala na četvrtine pa lagano prepekla na suhoj tavi (tako da rubovi malo dobiju boju) pa dodala u meso. Na taj način će luk dati malo slatkastu aromu.
Dodala sam i sve ostalo povrće, nasjeckano na sitnije dijelove. Potom sam dodala sve začine i prelila vodom do oznake u loncu.
Kad je juha zakuhala, a express lonac počeo pištati, smanjila sam toplinu ploče pa ostavila da se kuha 40 minuta.
Nakon toga sam lonac skinula s ploče i ostavila da se malo ohladi, kako bi se lonac mogao sigurno otvoriti. Nikada ga ne osvarajte na silu.
Ovoj juhi moja mama, nakon stavljanja u tanjur, doda malo parmezana, ako niste nikada probajte tu kombinaciju. Sir da dodatnu aromu i gustoću juhi, pogotovo ako ne stavljate nikakvu tjesteninu ili rižu.
Uživajte!
Objavljeno 21.11.2017.