Kad me netko pita kako uspijem baš svaki dan imati pripremljene obroke i kako mi se ne dogode situacije gdje nemam izbora od onoga da pojedem prvo što stignem - uvijek pilim isto - NAJVAŽNIJE JE PLANIRANJE!
I zaista to mislim. Onoga trena kad počnete planirati svoje obroke, napravili ste većinu posla u kvalitetnom unosu namirnica. Planiranje je pola forme, rekla bih.
Makar, isplanirajte da vam netko napravi obrok, ako već nemate volje/želje/znanja napraviti ih sami. Ja to obično radim u dvije situacije, ako idem u Rijeku kod roditelja, pa mami javim što i kad želim jesti. Druga situacija je ona u kojoj s nekim idem na put/izlet/ili neku drugu cjelodnevnu aktivnost pa se dogovaramo oko obroka koje ćemo unaprijed spremiti i ponijeti.
U našem "A je to" dvojcu, Jelena je zadužena za slastice, u svim značenjima tog iskaza. Naime, Jelena peče kolače, a i kad smo na dijeti, kod Jelene spremamo slastice koje ne smijemo jesti. Njezina "buksa" je sigurno mjesto jer s Jelenom nema straha da će u napadu ludosti pojesti nešto što ne smije, što sa mnom nije slučaj.
Dakle, protekli vikend smo cijeli provele na 2. Kongresu Fitnes učilišta što je značilo: cijeli dan zatvorene u nekoj predavaonici ili dvorani s kratkim pauzama i bez mogućnosti pripreme kvalitetnog obroka. Dogovor je bio ovakav: Jelena će napraviti nešto dobro i slatko. Točka.
Tako se i zbilo i to što je napravila je ispalo "o bože fino", a to je najviša mjera finoga. Pa evo recepta:
- 300 ml bademovog mlijeka (bez šećera) - može i zobeno mlijeko, ili obično
- 150 g očišćenih i oguljenih datulja
- 1 banana
- 1 šaka brusnica
- 160 g indijskih oraščića
- 150 g maslaca od kikirikija
- 100 g sjemenki suncokreta
- 100 g sjemenki smeđeg lana
- 40 g sezama
- 10 g maka
- 200 g zobenih pahuljica
- 100 ml agavinog sirupa (može i med, ali onda pratiti slatkoću)
Datulje zagrijati u malo vode, toliko da ih prekriješ i pustiti da upiju tekućinu. Tu ljepljivu smjesu ubaciti u sjeckalicu, dodati bananu i agavin sirup i izmiksati dok ne bude glatka smjesa. Izliti u posudu. Zatim u sjeckalici izmiksati smjesu indijskih oraščića, mlijeka i maslaca - dok ne bude glatka smjesa.
Pomiješati to s prethodnom smjesom. U sjeckalici potom kratko izmiksati 70 g suncokretovih sjemenki i 70 g lana i 30 g sezama i 130 g zobenih. Ja sam još dodala i šakicu konopljinih sjemenki.
To sve pomiješati s prethodne dvije smjese pa još umiješati ostatak zobenih i na sitno nasjeckane brusnice.
Kalup za pečenje obložiti papirom ili namazati kokosovim uljem. Izliti smjesu jednolično i poravnati. Posipati ostatkom svih sjemenki i makom. Malo utisnuti u smjesu da kasnije te sjemenke ne otpadaju.
Peći 30 min u prethodno zagrijanoj pećnici, na 180 ili dok ne posmeđi.
Objavljeno 14.03.2017.