Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu
Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:
Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)
Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!
Ekskluzivna ponuda
Iskoristi priliku za 50% popusta na Fitness kuharicu s 50 zdravih recepata za sve obroke u danu. Ograničena količina i broj dana!
Svi to već znamo - u moru se skriva pravo malo bogatstvo za naše jelovnike. Njegovi brojni plodovi odličan su izbor za brz, ukusan i superzdrav obrok. Te raznovrsne i ukusne delicije iz mora zbog svoje visoke nutritivne vrijednosti i esencijalnih masnih kiselina koje sadrže, ključ su zdrave prehrane. Male kalorijske vrijednosti, siromašne natrijem i kolesterolom, osiguravaju potrebne vitamine i minerale te smanjuju rizik od srčanih bolesti, pozitivno utječući na krvni tlak.
Sve što nam treba da bismo iskoristili blagodati morskih plodova dok još uživamo u ljetnim danima je znanje kako ih pravilno pripremiti, odnosno pronaći omiljene recepte u kojima ćemo uživati, a da pritom podmirimo sve naše nutritivne potrebe. Iz tog razloga, predstavljamo vam pet ukusnih recepata s mirisom mora, koji će vam pružiti sve što vam treba, uz minimum uloženog vremena i maksimum okusa.
Salata od morskih plodova i krumpira
Sastojci (za 3 osobe):
- 500 g morskih plodova
- 3 srednja krumpira
- 1 bijeli luk
- 1 crveni luk
- 50 ml maslinovog ulja
- 50 ml umaka od rajčice
- 250 ml vode
- 100 ml bijelog vina
- peršin
- malo soli
Priprema:
Na 3 žlice maslinovog ulja popržite bijeli luk narezan na sitne komadiće. Kada pusti miris dodajte sjeckani crveni luk, a kad malo omekša i umak od rajčice. Nakon par minuta dodajte krumpir izrezan na kockice i morske plodove. Sve dobro izmiješajte, dolijte vode tek da zavrije i pustite da se kuha 15-ak minuta, tj. dok krumpir ne omekša. Na pola puta dodajte bijelo vino, a pred sam kraj sitno sjeckan peršin i još malo sitno sjeckanog luka. Stavite u posudu za serviranje, prelijte s malo maslinovog ulja, ukrasite peršinom i poslužite s povrćem ili salatom po želji.
Fileti oslića punjeni špinatom
Sastojci (za 2 osobe):
- 4 fileta oslića
- žlica masnoće po izboru
- žlica maslinovog ulja
- limun
- 2 poriluka
- 200 g mladog špinata
- 75 g svježeg sira
- 50 g zobenih pahuljica, sitno mljevenih
- 1/2 žličice svježe ribanog muškatnog oraščića
- Sol, papar
Priprema:
Pripremite nadjev tako da nasjeckani poriluk propirjate na ulju 2-3 minute, koliko je potrebno da malo omekša. Potom dodajte špinat i pirjajte dok se ne opusti. Sve stavite u cjedilo i dobro pritisnite kako bi izašao višak tekućine. Špinat i poriluk promiješajte s ostalim sastojcima za nadjev, time nadjenite pripremljene filete te ih smotajte. Stavite ih u plitku vatrostalnu posudu obloženu papirom za pečenje, premažite ih s malo maslinovog ulja te poprskajte limunovim sokom. Pripremljene filete pokrijte navlaženim papirom za pečenje te ih pecite 20-30 minuta na 180 stupnjeva.
Aromatični bakalar
Sastojci (za 3 osobe):
- 600 g fileta bakalara
- limunov sok
- sol
- 2 žlice maslinovog ulja
Preljev:
- 100 ml maslinovog ulja
- 1 vezica peršina
- 2 češnja češnjaka
- 4 slana inćuna
- 50 g zelenih maslina
Priprema:
Filet bakalara (svježi ili odmrznuti) posolite i prelijte limunovim sokom. Pripremite preljev od maslinovog ulja, nasjeckanog peršina i češnjaka, sitno narezanih maslina i inćuna. Bakalar ispržite s obje strane na malo zagrijanom ulju. Kad je gotovo prelijte ga pripremljenim preljevom i poslužite uz prilog po želji.
Losos s rajčicama
Sastojci (za 2 osobe):
- 300 g odreska lososa
- 2 žlice limunova soka
- 1 luk
- 1 češanj češnjaka
- 2 rajčice
- Pola svežnja peršina
- 50 g kiselog vrhnja
- žlica maslinovog ulja
- miješana salata
- začini po želji za salatu
Priprema:
Lososa operite, podijelite na 2 porcije i nakapajte limunovim sokom. Luk, češnjak i rajčice pripremite tako da luk narežite na kolutiće, kao i rajčice, a češnjak protisnite. Peršin operite pod mlazom vode, sitno ga nasjeckajte i zajedno s istisnutim češnjakom umiješajte u vrhnje. Smjesu posolite i popaprite. Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva. Ribe stavite u posudu za pečenje obloženu papirom za pečenje, rasporedite kolutiće luka po njoj i prelijte kiselim vrhnjem. Obložite ploškama rajčice i zalijte maslinovim uljem. U pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva pecite oko 30 minuta. Poslužite uz miješanu salatu.
Salata od tune s mahunama i maslinama
Sastojci (za 2 osobe):
- 2 konzerve tunjevine (do 300g)
- 200 g mahuna
- 4 rajčice
- 1 zelena paprika
- 3 žlice vinskog octa
- 3 žlice maslinovog ulja
- sol i papar
- 5 fileta slanih srdela
- crne masline
- žlica kapara
Priprema:
U vrućoj, posoljenoj vodi skuhajte mahune te ih isplahnite hladnom vodom i ocijedite. Rajčice ofurite vrućom vodom, zatim ih isplahnite hladnom vodom, ogulite i narežite na kriške. Operite, raspolovite i očistite papriku. Narežite je na rezance. Pripremljeno povrće odložite na hladnom mjestu. Tunu ocijedite od ulja (ili iskoristite onu u vlastitom soku), a maslinama povadite koštice. Mahune pomiješajte s paprikom i rajčicama. Od octa, ulja, soli, papra i malo vode umutite marinadu. Prelijte preko povrća. Usitnite komade tune pa ih primiješajte drugim sastojcima. Salatu obložite maslinama, slanim filetima i kratko odložite u hladnjaku da se svi sastojci dobro ohlade.
Objavljeno 15.08.2017.