Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu
Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:
Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)
Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!
Ekskluzivna ponuda
Iskoristi priliku za 50% popusta na Fitness kuharicu s 50 zdravih recepata za sve obroke u danu. Ograničena količina i broj dana!
Tuna je jedna od neizostavnih namirnica na tanjuru svakog fitness entuzijasta, rekreativca ili jednostavno - osobe koja se osvješteno i kvalitetno hrani. Svoju poziciju superiorne fitness namirnice, tuna je zaslužila svojom nutritivnom kvalitetom.
Naime, u 100 g svježe tune dobivamo samo 116 kcal, od toga 26% proteina i 0,9% masti. Od minerala svježa tuna sadrži kalij, fosfor, magnezij, selen, kalcij, željezo, cink, bakar i mangan.
Od vitamina svježa tuna sadrži vitamine B kompleksa, tiamin, riboflavin, niacin, pantotensku kiselinu, vitamin B6, kolin, vitamin B12, vitamin E. Tuna sadrži i omega-3 masne kiseline, u 100 g svježe tune nalazi se 0,2 g DHA i 0,04 g EPA. Dakle, jasno je da je tuna iznimno kvalitetna namirnica koju svakako trebate uvrstiti u jelovnik.
Donosimo vam 10 recepata s tunom: 6 u kojima se koristi konzervirana tuna, te još 4 s odrescima tune. Uslast!
1. Avokado punjen tunom i jajima
Sastojci:
- 1 limenka tune u salamuri
- 2 tvrdo kuhana jaja
- 1 avokado, zreliji
- 50 g cheddar sira
- 1/3 tikvice
- 1 žlica limunovog soka
- sol, papar, po želji
Postupak:
Tunu ocijedite i ostavite u komadima. Jaja skuhajte pa ih ogulite, ohladite i narežite na kockice. Cheddar i tikvicu narežite također na kockice. Tikvicu lagano prokuhajte pa pustite da se ocijedi.
Za to vrijeme avokado narežite na pola i izdubite dio unutrašnjosti te polijte limunovim sokom. U svaku polovicu žlicom rasporedite kockice jaja, tune, sira i tikvica. Jedite žlicom tako da svaki put zagrabite i dio avokada.
2. Fitness pašteta od tune
Sastojci:
- 1 veća konzerva tune u salamuri
- 2 kuhana jaja
- 1 žlica senfa
- 3 žlice skute
- malo kajenskog papra, soli
Postupak:
Izmiksati sve sastojke i začiniti po želji. Ako ne želite ništa dodavati, možete malo ohladiti i jesti.
3. Burger od tune
Sastojci:
- 2 konzerve tune u salamuri
- 1 jaje
- 1 mrkva, naribana
- 1 čajna žličica peršina, sitno nasjeckan
- 1 čajna žličica zobenog brašna (ili zobenih pahuljica, sitniji tip)
- malo kajenskog papra
Postupak:
U posudi pomiješate sve sastojke. Zagrijete gril (ili običnu) tavu, dlanovima oblikujete burgere željene veličine pa pečete sa svake strane 2-3 minute. Servirajte uz zelenu salatu ili neko drugo povrće.
4. Najjednostavniji namaz od tune
Sastojci:
- 1 limenka tune u salamuri
- 1 žličica vlasca
- 1 žlica limunovog soka
- 2 žlice grčkog jogurta
- sol, papar, po želji
Postupak:
Sve sastojke ubacite u blender i izmiksajte dok ne dobijete kremastu teksturu. Mažite na krekere ili fetice svježeg krastavca.
5. Tuna u tortilji
Sastojci:
- 1 limenka tune u salamuri
- 1 tortilja
- 2 žlice crvenog graha iz limenke
- zelena salata po izboru, 2 vrste
- sol, papar, po želji
- 1 žličica limunovog soka
Postupak:
Na polovicu tortilje poslozite salatu, preko toga rasporedite grah i tunu koje ste prethodno procijedili, pomiješali i posuli limunovim sokom. Preklopite tortilju. Začinite po želji.
6. Tuna steak u limunovom soku
Sastojci:
- 200 g odreska tune
- 1 žličica svježeg vlasca
- 1/2 limuna, cijeđen sok
- 1/2 žličice senfa
- 1 žličica meda
- 2 žlice maslinovog ulja
- sol, papar
Postupak:
Dok se tava grije, tunu premažite malinovim uljem soli i paprom. Steak pecite oko 2 minute sa svake strane, tako da se ne isuši već u sredini ostane sočan i lijepe crvenkaste boje. Sve ostale sastojke promiješajte pa prelijte preko tune kad je stavite na tanjur.
7. Ražnjići s tunom
Sastojci:
- 200 g odreska tune, narezan na kockice
- 4-5 cherry rajčica
- 1 tikvica
- 1 paprika
- 1 glavica crvenog luka
- peršin
- 2-3 žlice maslinovog ulja
Postupak:
Na štapiće za ražnjiće nabosti naizmjence kockicu odreska tune i komadiće povrća. Peći sa svih strana na gril tavi, oko minutu, da se riba ispeče, ali ne isuši. Na kraju preliti peršinom i maslinovim uljem.
8. Tuna steak s krastavcem i mangom
Sastojci:
- 200 g odreska tune
- 1 žličica svježeg peršina
- 1 žličica maslinovog ulja
- sol, papar, po želji
- 1/4 manga
- 1/4 krastavca
Postupak:
Tunu začinite po želji pa je na naglo ispecite na tavi, tako da sredina ostane sočna i mekana. Narežite je na komade.
Krastavac ogulite i narežite na kockice. Mango također narežite na kockice. Dodajte im maslinovo ulje i na sitno nasjeckan peršin pa sve pomiješajte. Prelijte smjesu preko tune i uživajte u ovoj naizgled neobičnoj, a zapravo savršenoj kombinaciji.
9. Najjednostavniji tuna steak s prokulicom
Sastojci:
- 150 g odreska tune
- 100 g prokulice
- 2 žlice maslinovog ulja
Postupak:
Zagrijte tavu pa odrezak prepecite sa svake strane oko 2 minute. Za to vrijeme, prokulice prerežite na pola pa stavite da se kuha. Nakon par minuta skinite s vatre i procijedite pa stavite na tanjur. Dodajte tuu pa prelijte maslinovim ulje.
10. Tuna s povrćem i feta sirom
Sastojci:
- 1 veća limenka tune u salamuri
- 50 g feta sira
- 5-6 maslina
- par listova zelene salate
- 2-3 cherry rajčice
- 1 čajna žličica cijeđenog limuna
- 1/2 žlice maslinovog ulja
- začini po želji: peršin, bosiljak, sol, papar
Postupak:
Tunu ocijedite. U manjoj posudi ili na tanjuru izmiješajte sve sastojke. Dodajte začine po želji.
Objavljeno 14.09.2024.