Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu
Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:
Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)
Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!
Ekskluzivna ponuda
Iskoristi priliku za 50% popusta na Fitness kuharicu s 50 zdravih recepata za sve obroke u danu. Ograničena količina i broj dana!
Vrijeme je blagdana. Meni osobno najljepše doba u godini zbog mira, zajedništva i živosti koje sa sobom donosi, kao i mirisa pećnice i finih bakinih kolačića urezanog u pamćenje još od malih nogu.
Upravo zbog tih uspomena ljubitelj sam tradicije i priznajem da se, bez obzira na to što inače pazim na svoj jelovnik, u tim danima volim prepustiti tom bogatstvu okusa. Ipak, tu i tamo se poigram sa nekim zdravim sastojcima da ipak u cijelu tu priču unesem dašak nečeg novog i zdravijeg.
Nekad uspije, nekad ne, a ovaj put vam predstavljam četiri uspješna i jednostavna recepta nalik nekim poznatim blagdanskim delicijama kojima ćete i u ovo nezgodno vrijeme opravdati svoj zdravi način života, osigurati koji nutrijent više, a opet na neki način ostati u tradicionalnom blagdanskom duhu.
Čupavi muffini od banane i badema
Vjerujem da većina vas obožava muffine, u svakom dijelu godine. Ne samo zato što ih nalazimo u bezbroj verzija, već su i jako jednostavni za pripremu. Zašto ih onda ne iskoristiti i u ove blagdanske dane kao protutežu svim kaloričnim slasticama koje će biti teško izbjeći?
Ovi lagani muffini bez brašna i šećera pokazat će vašim najbližima da zdravo može biti ukusno i lijepo se uklopiti u bogati blagdanski stol. Banana i kokosovo brašno daju potrebnu, prirodnu slatkoću, a ako vam baš prifali okusa, slobodno se poslužite nekim sladilom ili pak medom ukoliko vam ne smetaju dodatni ugljikohidrati.
Ne samo da je ovo jedna dobra ideja za zdravu i uravnoteženu blagdansku slasticu, već isto tako može poslužiti za doručak ili pak međuobrok u ostale dane.
Sastojci (za 12 muffina):
- 4 zrele banane, zgnječene vilicom
- 4 jaja
- 1/2 šalice maslaca od badema
- 2 žlice kokosovog ulja
- 1 žličica ekstrakta od vanilije (ili 1 izdubljeni štapić vanilije)
- 1/2 šalice kokosovog brašna
- 2 žličice cimeta
- 1/2 žličice muškatnog oraščića
- 1 žličica praška za pecivo
- 1 žličica sode bikarbone
- 1/4 žličice soli
- 50 g tamne čokolade (otopite u malo mlijeka ili slatkog vrhnja)
- mljeveni orasi, bademi ili kokos
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Posložite košarice u kalup za muffine. U velikoj zdjeli mikserom izmiksajte banane, jaja, maslac od badema, kokosovo ulje i vaniliju. Dodajte suhe sastojke – kokosovo brašno, cimet, muškatni oraščić, prašak za pecivo i sodu te sol, polagano ih umiješajte u mokru smjesu. Jednomjerno napunite košarice, do 2/3. Pecite 20-25 min na navedenoj temperaturi.
Gotove muffine prelijte tamnom čokoladom te po želji pospite mljevenim orašastim plodovima ili kokosom.
Kuglice od datulja, smokvi i pistacija
Jedna vrlo zanimljiva kombinacija, u zamjenu za tradicionalne kalorične kuglice bogate šećerom i mastima. Vjerujem da će vam se svidjeti!
Sastojci (za cca 40 kuglica):
- 250 g suhih smokvi
- 250 g datulja
- 175 g očišćenih neslanih pistacija (ukoliko kupite slane pistacije nakon čišćenja ih operite u mlakoj vodi 1-2 puta da se izgubi slanost. Prostrite ih na ravnu podlogu i pustite da se suše)
- 125 g maslaca
- 100 g tamne čokolade (po želji otopiti u malo slatkog vrhnja)
- malo istostiranih i grubo nasjeckanih badema ili lješnjaka
Priprema:
U mikser ubacite navedene sastojke i sve smiksajte u glatku smjesu, polagano dodavajući maslac na kraju. Izradite kuglice, umočite ih u čokoladni preljev, pospite orašastim plodovima te ih ostavite u hladnjaku da se stisnu.
Integralni biscotti s grožđicama i bademima
Slijedi eksperiment sa izvornim receptom koji je zapravo ispao dosta dobro. Posebnost ovih poznatih talijanskih keksića je u tome da se peku dva puta, što im daje njihovu karakterističnu tvrdoću. Integralno brašno zamjenjuje bijelo te osigurava nužno potrebna vlakna, a med služi za malo prirodne slatkoće. Ako ste kao i ja ljubitelj suhih kolačića, probajte ovaj jednostavan receptić. Dobro je to da su sve bolji što duže stoje!
Sastojci (za 10 biscotta):
- 50 g oguljenih badema
- 1 veliko jaje
- 60-80 g meda
- 140 g integralnog brašna
- 1/2 žličice praška za pecivo
- žličica mljevenog cimeta
- 55 g grožđica
Priprema:
Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva. Bademe rasporedite na lim za pečenje i pecite 10-ak minuta, dok lagano ne porumene. Ostavite ih sa strane da se hlade.
U posudi pomiješajte jaje i med te miksajte dok smjesa ne postaje vrlo gusta i blijeda. U drugoj posudici prosijte brašno, prašak za pecivo i cimet te ih prosijte još jednom prilikom usipavanja u smjesu jaja i meda. Velikom metalnom žlicom pažljivo promiješajte smjesu jaja i brašna te zatim polagano dodavajte bademe i grožđice dok ne dobijete čvrsto tijesto.
Tijesto žlicom prebacite na lim za pečenje (nauljen ili prekriven papirom za pečenje) te ga pobrašnjenim rukama oblikujte u ciglu dimenzija 25 * 6 * 2 cm. Pecite 20-25 minuta dok smjesa ne porumeni nakon čega ju izvadite i ostavite da se hladi 5 minuta na limu te ju prebacite na dasku za rezanje. Nazubljenim nožem narežite na 20 blago dijagonalnih kriški.
Kriške posložite na lim za pečenje te ponovo vratite u pećnicu. Pecite 10-15 minuta dok keksi ne dobiju zlatnosmeđu boju. Pustite ih na limu da se hlade 5 minuta, a zatim ih premjestite na neku podlogu da se sasvim ohlade.
U čvrsto zatvorenoj kutiji mogu se čuvati do 2 tjedna.
Savjet: umjesto grožđica u smjesu možete ubaciti 50 g grubo nasjeckane tamne čokolade, a u smjesu jaja i meda dodati malo vanilije. Grožđice isto tako možete zamijeniti i brusnicama.
Kolačići od zobenih pahuljica i banane
Na kraju, može li biti jednostavnije? Svima dobro poznati sastojci udružuju se u pokušaju zamjene prhkih kolačića, neizostavnog dijela svakog blagdanskog stola. Jesu li uspjeli? Pokušajte!
Sastojci (za 16 kolačića):
- 4 banane
- 200 g sitnih zobenih pahuljica
- 1-2 žličice cimeta
- 2 žličice kakao praha
- malo mlijeka
- orašasti plodovi
- kokos – za posipanje
Priprema:
Zgnječite banane vilicom te im pridružite zobene pahuljice i cimet. Dobro promiješajte da dobijete čvrstu smjesu. Ravni pleh prekrijte papirom za pečenje te na njega slažite oblikovane kekse (možete upotrijebiti kalupe za kolače pa ih raditi u različitim oblicima ili raditi obične okrugle kolačiće). Pecite ih u pećnici zagrijanoj na 170 stupnjeva, oko 15 minuta.
Prelijte ih sa preljevom od kakaa i ukrasite mljevenim orasima, bademima, lješnjacima ili pospite sa kokosom.
Savjet: Ove keksiće je najbolje pojesti isti dan ili dan kasnije. Da bi vam malo duže izdržali u smjesu ubacite malo masnoće u vidu maslaca, ulja ili pak orašastih plodova. Ovo je izvoran recept, no prilagodite ga svojim ukusima.
U slast i sretni blagdani!
Objavljeno 23.12.2014.